Den norskutviklede strømmetjenesten Tidal har måttet takle en rekke dårlig nyheter de siste årene: lederflukt, økonomiske problemer samt avsløringer om oppblåste abonnementstall og manipulerte lyttertall.

Tidal har nektet for at det har foregått manipulasjon, og selskapet har ved en rekke anledninger svart på dårlige nyheter med søksmålstrusler, men har til nå ikke fulgt opp truslene, viser en gjennomgåelse DN har gjort.

Dokumentar: Strømmekuppet

Les dokumentaren om Tidals manipulering av Beyoncé og Kanye Wests lyttertall her.

Les saken

DN har ettergått søksmålstrusler fra Tidal og selskapets advokater mot 18 selskaper og personer uten å klare å finne spor av at truslene har resultert i søksmål.

Tidal ønsker ikke å kommentere opplysningene:

– Vi kommenterer ikke faktiske eller potensielle rettstvister hvor selskapet er involvert, sier selskapet i en kommentar formidlet av pr-byrået Geelmuyden Kiese.

Tidligere ledere, eiere og styremedlemmer

I mars 2016 varslet Jay Z søksmål mot fire tidligere eiere, fem tidligere styremedlemmer og to tidligere direktører i Aspiro, som er selskapet hvor Tidal inngår. Også revisjonsfirmaet Ernst & Young og meglerhuset ABG Sundal Collier, som ble hyret inn for å vurdere budet på Aspiro, ble varslet om søksmål.

Hovedpåstanden i brevet var at antall abonnenter var vesentlig lavere enn hva Jay Z ble forespeilet da han kjøpte selskapet, og at virksomheten var i dårligere økonomisk stand enn hva det ble opplyst om. Nesten tre år senere finnes det ikke noe søksmål.

Schibsted var hovedeieren og mediekonsernets finansdirektør, Trond Berger, satt også i styret i Aspiro.

– Trond Berger har aldri hørt noe om dette søksmålet, opplyser kommunikasjonssjef Camilla Kielland i Schibsted.

Schibsted var tidligere hovedeier i Tidal, da strømmetjenesten het Wimp. Finansdirektør Trond Berger var også styremedlem i eierselskapet til Wimp.
Schibsted var tidligere hovedeier i Tidal, da strømmetjenesten het Wimp. Finansdirektør Trond Berger var også styremedlem i eierselskapet til Wimp. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

– Vi har ikke mottatt noe søksmål, sier kommunikasjonssjef Jonathan Bui i ventureselskapet Verdane, som er tidligere medeier.

Rolf Presthus var både styremedlem og eier i Tidal gjennom Platekompaniet, som han grunnla og fortsatt driver. Han er heller ikke saksøkt.

– Ingen søksmål mottatt, sier Rolf Presthus.

– Det stemmer for mitt vedkommende også. Jeg har ikke hørt noe mer siden 2016, sier tidligere styremedlem Fredrik Bjørland.

– Det stemmer også for meg, sier tidligere styremedlem Taina Malen.

Tidligere og nåværende ansatte

DN avdekket halvannet år senere hvordan Tidals abonnementstall ble blåst opp, men det skjedde under den nye ledelsen, etter at selskapet var solgt til Jay Z.

I saken sto blant annet en tidligere mellomleder i Tidal frem og fortalte om hvordan selskapets ledelse hadde innrømmet overfor ham å ha reaktivert 170.000 oppsagte abonnenter og beordret ham å fase abonnentene gradvis inn i betalingsrapportene «for ikke å vekke mistanke hos plateselskapene».

Kort tid før publisering fikk mellomlederen i et brev beskjed om at Tidal ville saksøke ham for brudd på arbeidskontrakten. Advokaten bak brevet understreker at det vile være i hans beste interesse å umiddelbart trekke alle sine uttalelser til DN.

Mellomlederen er heller ikke blitt saksøkt.

Også andre ansatte er blitt advart mot å snakke med journalister. På et allmøte i Tidal i 2017 sa daværende administrerende direktør Jeff Toig følgende:

– Når du tar en avgjørelse om å fôre journalister med informasjon, setter du deg selv i fare, virkelig fare. Det er en juridisk fare, og det er en virkelig juridisk fare. Du ønsker ikke å befinne deg der, og det er folk som befinner seg der.

Journalister og forskere

I mai 2018 skrev DN om hvordan lyttertallene til Beyoncé og Kanye West var manipulert med mer enn 320 millioner falske strømmer. Tidal avviste at det hadde foregått manipulasjon. Gjennom sine advokater varslet Tidal søksmål mot både avisen og journalistene bak saken med mindre saken stoppet.

– Vi skal saksøke deg i føderal rett, uttalte driftsdirektør Lior Tibon i Tidal.

Center for Cyber and Information Security (CCIS) ved NTNU leverte i forbindelse med saken en analyse av Tidals lytterlogger. CCIS-forskerne konkluderte med at Tidals lyttertall var manipulert.

Da Tidal fikk se rapporten fra NTNU, ba Tidals advokat i et brev universitetet om å trekke rapporten. Om NTNU ikke føyde seg, skrev advokaten at Tidal var beredt til å både saksøke og skaffe en midlertidig forføyning som forhindrer publisering av rapporten.

NTNU trakk ikke rapporten, uten at det har resultert i noe søksmål.

– NTNU har ikke mottatt noen ytterligere henvendelser fra Tidal, eller advokatene i New York, sier juridisk rådgiver Hanne Sørgjerd ved NTNU.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Jay Z og Beyoncé overrasket av fansen i Oslo
Rømte avgårde i bil med bakluken åpen.
00:40
Publisert: