Strømmetjenesten Tidal og artisten Kanye West har inngått forlik i et massesøksmål i New York, anført av en 26 år gammel mann fra California.
Bakgrunnen for søksmålet var Kanye West og Tidals løfte om eksklusivitet for platen «The Life Of Pablo».
«Albumet mitt vil aldri, aldri, aldri bli å finne på Apple. Og det vil aldri bli til salgs … Du kan kun få det på Tidal», tvitret West 15. februar 2016.
Samme dag tegnet den 26 år gamle mannen abonnement hos Tidal.
West var på dette tidspunktet blitt medeier i Tidal, etter at artisten Jay Z kjøpte den norskutviklede tjenesten i 2015 og tok med seg 16 superstjerner inn på eiersiden.
Men halvannen måned etter Wests Twitter-melding ble albumet likevel tilgjengelig på Spotify, Apple Music og en rekke andre tjenester.
Den 26 år gamle Tidal-kunden mente han – og flere med ham – var blitt lurt.
I søksmålet krevde han at Tidal slettet alle kundeopplysninger (som kredittkort og epostadresser) strømmetjenesten hadde fått fra kunder som tegnet abonnement for å høre «The Life of Pablo». I tillegg krevde 26-åringen at Tidal tilbakebetalte «alt selskapet hadde tjent på falsk markedsføring».
Søksmålet har beveget seg gjennom rettssystemet i to og et halvt år. Hva forliket består i er ikke kjent, men partene er blitt enige om å bære sine egne advokatkostnader.
– Alle uenigheter er løst i minnelighet og søksmålet har blitt avvist, skriver Tidal pressekontakt i en uttalelse til DN.
Lyttertall ble manipulert
Det eksklusive plateslippet av «The Life of Pablo» ble først ansett som en stor suksess og et vendepunkt for Tidal. Strømmetjenesten sa albumet ble strømmet 250 millioner ganger på ti dager og at antallet brukere steg til tre millioner.
Først viste det seg at abonnementstallene var blåst opp. Så, i mai i fjor, avdekket DN hvordan Beyoncé og Kanye Wests lyttertall var blitt manipulert på strømmetjenesten Tidal.
DN har ingen opplysninger om at Kanye West og Beyoncé var kjent med at lyttertallene deres ble endret.
Saken etterforskes av Økokrim som databedrageri. Tidal har avvist opplysningene og kalt DNs dekning en svertekampanje.
Slutt på eksklusive slipp
Å la artister slippe musikk eksklusivt på én strømmetjeneste, var en strategi både Apple Music og Tidal forsøkte seg på i 2015 og 2016. Men motstanden hos plateselskapene var stor. Og da Universal-sjef Lucian Grainge – en av musikkbransjens mektigste – bannlyste praksisen i et internt notat, var det kroken på døren for de fleste eksklusive plateslipp hos strømmetjenestene.
Blant unntakene er Jay Z' album «4:44» i 2017, som fikk én ukes eksklusivitet på Tidal. Da Beyoncé og Jay Z' i fjor slapp fellesalbumet «Everything Is Love», var det eksklusive vinduet på Tidal redusert til 48 timer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.