I mai i år ble det annonsert at et nytt Prince-album vil bli lansert i 2019 og tilgjengelig kun for strømmetjenesten Tidals abonnenter de første 14 dagene.

Nå ønsker tre arvinger etter den avdøde artisten å trekke seg fra denne eksklusivitetsavtalen med Tidal, ifølge nettstedet TMZ som viser til et brev fra arvingenes advokat sendt inn til en domstol i Minnesota denne uken.

Bilder av det som skal være det usladdede brevet, er lekket på nett. DN har tilgang til disse og får bekreftet av domstolen at en usladdet versjon ved en feiltagelse lå åpent tilgjengelig på deres nettsider i en periode før den ble fjernet.

Dokumentar: Strømmekuppet

Les dokumentaren om Tidals manipulering av Beyoncé og Kanye Wests lyttertall her.

Les saken

I det lekkede brevet, med henstilling om å oppheve kontrakten, viser advokat Samuel M. Johnson til DNs avsløringer om at artistene Beyoncés og Kanye Wests lyttertall er manipulert på strømmetjenesten Tidal. Til sammen ble det funnet mer enn 320 millioner falske avspillinger.

En usladdet versjon av brevet fra advokat Samuel M. Johnson fra advokatselskapet Skolnick & Joyce til domstolen i Minnesota ble ved en feiltagelse lagt ut på domstolens nettsider tirsdag kveld norsk tid. Dette er nå fjernet.
En usladdet versjon av brevet fra advokat Samuel M. Johnson fra advokatselskapet Skolnick & Joyce til domstolen i Minnesota ble ved en feiltagelse lagt ut på domstolens nettsider tirsdag kveld norsk tid. Dette er nå fjernet. (Foto: Minnesota Judicial Branch)

Johnson mener boet har mye å tape på kontrakten som gir Tidal eksklusivitet på lanseringen av Prince-albumet, spesielt hvis beskyldningene mot strømmetjenesten fortsetter å ødelegge selskapets rykte.

Vil ikke blandes inn

Advokat Johnson i Princes hjemby Minneapolis representerer Sharon, Norrine og John Nelson. De er tre av i alt seks Prince-søsken som er arvinger etter artisten.

Johnson ber dommeren oppheve kontrakten mellom Tidal og Prince-arvingene, «slik at boet forhåpentlig kan unngå å bli ytterligere innblandet i Tidals juridiske trøbbel ved å gå inn i en strømmeavtale med en partner som tilsynelatende har vært villig til å bedra publikum og svindle de fleste av sine kunder til fordel for noen utvalgte få».

Johnson, som er advokat i firmaet Skolnick & Joyce, besvarte ikke DNs henvendelser på telefon og epost tirsdag.

Brevet fra advokat Samuel M. Johnson fra advokatselskapet Skolnick & Joyce er nå lagt ut igjen på nettsidene. Det meste av innholdet i brevet er nå sladdet.
Brevet fra advokat Samuel M. Johnson fra advokatselskapet Skolnick & Joyce er nå lagt ut igjen på nettsidene. Det meste av innholdet i brevet er nå sladdet. (Foto: Faksimile: Minesota Judicial Branch)

Tidal bestrider DNs avsløringer og har truet med å forfølge dem juridisk, noe som så langt ikke har skjedd.

– Tidal ønsker ikke å kommentere denne saken, sier Daniel Barhom, krisekommunikasjonsrådgiveren i Geelmuyden Kiese som Tidal har leid inn.

Andre talspersoner i Tidal har ikke besvart DNs henvendelser om saken.

Langvarig rettslig strid

Arven etter Prince inkluderer en enorm musikkatalog med delvis upublisert materiale, etter at den verdensberømte artisten døde for vel to år siden, bare 57 år gammel.

Prince trakk musikken sin fra alle andre strømmetjenester i 2015, og lanserte albumene «Hit N Run: Phase One» og «Hit N Run: Phase Two» eksklusivt på Tidal henholdsvis høsten samme år og i januar 2016.

Arvingene etter Prince har i tiden etter artistens død i april 2016 bestridt gyldigheten til en avtale mellom Tidal og Roc Nation, selskapet til Tidal-eier Jay-Z, hevdet å ha inngått med Prince, ifølge offentlig publiserte rettsdokumenter DN har lest.

Prince-arvingene har blant annet anklaget Tidal for å strømme 15 Prince-album uten nødvendig tillatelse, og har overfor retten hevdet at strømmetjenesten ikke betalte forskuddet på 750.000 dollar Prince ble lovet for å tillate Tidal-eksklusivitet på sine to «Hit N Run»-album. Arvingene har på bakgrunn av dette argumentert for at domstolen bør avvise alle avtaleforhold Tidal har påberopt seg å ha med Prince, ifølge musikkmagasinet Rolling Stone.

Tidal har fastholdt at deres avtale med artisten sikret strømmetjenesten eksklusive rettigheter til hele Prince-katalogen, noe også Princes plateselskap NPG Records har tatt rettslige steg for å bestride, ifølge amerikanske Billboard.

Prince var en meget produktiv musiker og komponist, og det skal ligge timer med musikk som aldri har vært utgitt i hans private studio i hjemmet i Minneapolis. Avtalen om å utgi et Tidal-eksklusivt album med tidligere upublisert materiale ble, til tross for konfliktene, inngått i mai i år, ifølge en pressemelding fra Tidal.

Mener historien er uriktig

Det var 9. mai DN publiserte den første saken om at Beyoncés og Kanye Wests lyttertall er manipulert på strømmetjenesten Tidal. Til sammen ble det funnet mer enn 320 millioner falske avspillinger.

I en pressemelding 18. mai gikk administrerende direktør Richard Sanders i Tidal ut og kalte DNs historie uriktig. Han varslet samtidig at Tidal undersøkte det selskapet mener er et «potensielt datainnbrudd».

– Selv om vi vanligvis ikke kommenterer historier vi mener er uriktige, føler vi at det er viktig å sørge for at våre artister, ansatte og abonnenter vet at vi ikke tar lett på sikkerheten og integritet av dataene, og vi kommer ikke til å svikte vår forpliktelse til dem, skrev Sanders.

Han la også til at selskapet hadde engasjert et sikkerhetsfirma for å finne en eventuell lekkasje.

– Da vi fikk vite om et potensielt datainnbrudd, begynte vi umiddelbart og pågående å gå opp flere veier for å avdekke hva som skjedde, skrev han.(Vilkår)

Tidal-saken på tre minutter
Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger
02:57
Publisert: