– Hvis dette er gjort med forsett og satt i system, så rammes det av straffelovens bestemmelser om bedrageri, som har en strafferamme på inntil seks års fengsel, forutsatt skyld, sier advokat Morten Andreassen.
Han er partner i Advokatfirmaet Elden, har lang fartstid som manager i musikkbransjen og har hjulpet blant andre Karpe Diem, Turboneger, Marit Larsen, Briskeby, Morten Abel og Bertine Zetlitz.
Fant manipulerte lyttertall
DN publiserte onsdag 9. mai en dokumentar om at Beyoncé og Kanye Wests lyttertall på den norskutviklede strømmetjenesten Tidal er manipulert.
På oppdrag fra DN har en gruppe ved NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS) analysert loggene som viser når Tidals kunder skal ha lyttet til musikk.
Til sammen er det funnet mer enn 320 millioner falske avspillinger av sanger på Kanye West-albumet «The Life of Pablo» og Beyoncé-albumet «Lemonade». Det har gitt de to superstjernene og deres plateselskaper utbetalinger på bekostning av andre artister.
Artistorganisasjonen Gramart har varslet at den vil kreve pengene tilbake for sine medlemmer.
Rettighetsorganisasjonen Tono har siden før helgen forsøkt å få Tidal i tale for å få selskapets forklaring. Men ifølge Tono-direktør Cato Strøm har ikke Tidal «kommet på banen». Mandag ble det kjent at Tono anmelder saken til Økokrim.
Advokat Morten Andreassen mener det økonomiske tapet og tillitsbruddet overfor artistene er så stort at en politianmeldelse er på sin plass.
– Når de ikke svarer, er det ikke noen annen utvei enn å gå til politiet, sier Andreassen.
Mener datene er stjålet
Hittil har Tidal ikke villet svare detaljert på spørsmål om hva som har skjedd. Selskapets advokat, Jordan W. Siev, har tidligere hevdet at dataene som omtales er stjålet, at DN har endret dataene og løyet om dataenes opprinnelse og innhold til NTNU. Han mener dessuten at DN utviser fullstendig mangel på forståelse av dataene.
– Tidal benekter uttrykkelig å ha «manipulert» strømmetallene for en artist eller sang på noen måte, eller å ha «endret royaltyutbetalinger» til rettighetshavere, skriver Siev.
Når noen får for mye, får andre for lite
Morten Andreassen er i dag passiv medeier med 50 prosent i Little Big Sister, Silje Borgan Larsens managementselskap.
Little Big Sister representerer både Karpe Diem, Cezinando, Emilie Nicolas og Marit Larsen.
Andreassen mener det dessverre skjer hele tiden – og ikke bare i musikkindustrien – at noen forsøker å «skape historier» som kan gjøre investorer mer interessert eller kunder mer fornøyd.
– Manipulering av salgstall er noe som alltid har foregått, men jeg tror det var et større problem da man hadde fysiske produkter. I en strømmeverden er dessverre konsekvensen en annen. Hvis en artist får for mye, så får andre for lite, sier han.
Advokaten mener det er betenkelig at hverken plateselskapene eller rettighetsorganisasjoner som Tono har reagert på artistenes og opphavsmennenes vegne.
– Det bekymrer meg at de ikke har oppdaget dette tidligere, sier han.
Han viser til at plateselskapenes jobb er å gjøre artistenes åndsverk tilgjengelig, men de har også et ansvar for å verne om verkene de representerer.
– Det er vanskelig å klage på at man får for mye penger, eller at en suksess er for stor. Men hvis en enkeltartist representerer 50 prosent av omsetningen over en lengre periode, så bør det gå noen varsellamper med påfølgende undersøkelser på vegne av de artistene som plutselig får mye mindre enn hva de har mottatt tidligere, sier han.
Som å be en analfabet skrive dikt
Selv om Åndsverksloven ifølge Andreassen gir skaperne av åndsverk en ufravikelig rett til å revidere dem som tilgjengeliggjør åndsverkene deres, er erfaringen at dette er enormt kostbart og nærmest umulig å gjennomføre i praksis.
– Dessverre er dette området så bransjespesifikt og teknisk krevende, at det å be en norsk revisor revidere Tidal dessverre er som å be en analfabet om å skrive dikt. Det finnes heldigvis utenlandsk kompetanse som består av tidligere ansatte i plateselskaper og streamingaktører som gjør slike revisjoner på oppdrag, og de kan alle triksene. Denne saken er forhåpentligvis så stor og alvorlig at de andre store aktørene ikke tør å snu seg vekk, men kollektivt tar tak i dette på vegne av artistene de representerer, sier Morten Andreassen.
Kjenner ikke lignende saker i moderne tid
Advokat Stine Helén Pettersen er partner i advokatfirmaet Bing Hodneland, og arbeider særlig med spørsmål om immaterialrett, medierett, markedsrett, kontraktsrett, arbeidsrett og personvern innenfor mediebransjen.
Firmaet har flere klienter på musikkfeltet.
Pettersen mener avsløringen av de manipulerte Tidal-tallene er uten sidestykke.
– Hvis dette er riktig, er det en helt utrolig situasjon som reiser veldig mange juridiske problemstillinger. Jeg kjenner ikke til lignende saker i moderne tid, sier Pettersen.
Vrient for Sony
Advokaten mener saken i DN viser at strømmeøkonomien er basert på at folk stoler på at ingen jukser, ettersom dette bare kan avsløres med data helt ned på brukernivå.
Artister på samme selskap som Beyonce og Kanye West - de to artistene der strømmetallene er manipulert - kan ha fått utbetalt for lite royalty.
– Det som kan bli vanskelig, er hvis for eksempel Sony har utbetalt x millioner kroner i royalty for Beyonces album Lemonade som har blitt avregnet til USA , og så i ettertid må gjøre opp for de artistene som har fått for lite betalt. Spørsmålet er om pengene fortsatt finnes - eller om plateselskapet vil velge å gjøre opp uansett.
Hun tror imidlertid det vil løse seg på sikt.
– Fordi selskaper som Sony trolig har en langsiktig avtale med de som har rettighetene til Beyonces «Lemonade»-album, vil de kanskje kunne motregne det som er betalt for mye mot fremtidige inntekter og dermed korrigere situasjonen uten at noen lider tap, sier Pettersen.
– En svertekampanje
Tidal har ikke besvart DNs henvendelser om denne saken. Da avsløringen ble referert i internasjonal presse, ga Tidal denne uttalelsen om DN til enkelte medier:
«Dette er en svertekampanje fra en publikasjon som en gang omtalte en av våre medarbeidere som en israelsk etterretningsoffiser og eieren vår som en crack-forhandler. Vi forventer ikke noe annet fra dem enn denne latterlige historien, løgner og usannheter. Informasjonen ble stjålet og manipulert, og vi vil bekjempe disse påstandene med full kraft.»(Vilkår)