Også i Sverige har DNs avsløring av manipulerte strømmetall i Tidal vekket oppsikt.
– Vår virksomhet bygger på at vi får inn korrekte opplysninger om hvem som har hørt på hvilken musikk. Da kan vi fordele pengene vi får inn til dem som har krav på dem. Dersom opplysningene vi mottar ikke er korrekte, blir det feil, sier Peter Lindström.
Han er markeds- og medlemssjef i det svenske vederlagsbyrået Stim, som er norske Tonos søsterselskap.
Nå vil han til bunns i tallene.
– Vi ser alvorlig på anklagene som fremsettes. Vi kjenner foreløpig ikke fakta i saken, men vil kikke nærmere på opplysningene, sier Lindström.
Stims avtale med Tidal går gjennom den britiske vederlagskjempen ICE, som Stim eier sammen med rettighetsbyråene PRS i England og GEMA i Tyskland – to av verdens største musikkmarkeder.
ICE oppgir å representere 290.000 rettighetshavere, som har fått utbetalt godt over tre milliarder kroner – 340 millioner euro – for bruk av musikken deres siden 2016.
Fant manipulerte lyttertall
DN publiserte onsdag en dokumentar om at Beyoncé og Kanye Wests lyttertall på den norskutviklede strømmetjenesten Tidal er manipulert.
På oppdrag fra DN har en gruppe ved NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS) analysert loggene som viser når Tidals kunder skal ha lyttet til musikk.
Til sammen er det funnet mer enn 320 millioner falske avspillinger av sanger på Kanye West-albumet «The Life of Pablo» og Beyoncé-albumet «Lemonade». Mer enn 1,7 millioner brukerkontoer er berørt. Det har gitt de to superstjernene og deres plateselskaper utbetalinger på bekostning av andre artister.
Nyheten sendte bølger gjennom musikkbransjen i Norge, og deles og kommenteres i høyt tempo også internasjonalt. Onsdag gikk rettighetsorganisasjonen Tono ut og krevde revisjon av Tidal. Samme dag var artistorganisasjonen Gramart på banen og sa de vil kreve pengene tilbake for sine medlemmer.
Mener dataene er stjålet
DN har ikke hørt fra Tidal siden mandag. I et tidligere svar har Tidals advokat, Jordan W. Siev, hevdet at dataene som omtales er stjålet. Han mener dessuten at DN utviser fullstendig mangel på forståelse av dataene.
– Tidal benekter uttrykkelig å ha «manipulert» strømmetallene for en artist eller sang på noen måte, eller å ha «endret royaltyutbetalinger» til rettighetshavere, skriver Siev.
Tidal-advokaten mener også at DN har endret dataene og løyet om opprinnelse og innhold til NTNU.
Må sikre korrekte data
Lindström sier Stim kommer til å diskutere saken med ICE i London, som er Tidals motpart på vegne av rettighetshavere i Sverige, Tyskland og Storbritannia.
– Vi må sikre oss at dataene fra Tidal er korrekte.
– Er det aktuelt å kreve en åpen revisjon av Tidals strømmedata – slik Tono har varslet i Norge?
– Vi har ikke fattet noen slik beslutning. Vi vil skaffe oss mer informasjon først, sier Peter Lindström.
Danskene vil også undersøke
Også Tonos danske søsterbyrå Koda tar saken alvorlig, etter å ha fått en orientering fra sine kolleger i Norge.
– Vi vil i løpet av uken som kommer bruke noe tid på å sette oss inn i den dokumentasjonen som foreligger og ta stilling til hvordan vi forholder oss, skriver kommunikasjonssjef Eva Hein i Koda i en epost.
– Det er ingen tvil om at det er en sak vi ser på med stort alvor. Har det foregått noe som ikke er som det skal være, og som har medført tap for våre medlemmer, vil vi gjøre alt vi kan for å sikre at våre medlemmer får hva de har krav på, sier Eva Hein.
«En svertekampanje»
Tidal har ikke besvart DNs henvendelser om denne saken. Da avsløringen ble referert i internasjonal presse, ga Tidal denne uttalelsen om DN til enkelte medier:
«Dette er en svertekampanje fra en publikasjon som en gang omtalte en av våre medarbeidere som en israelsk etterretningsoffiser og eieren vår som en crack-forhandler. Vi forventer ikke noe annet fra dem enn denne latterlige historien, løgner og usannheter. Informasjonen ble stjålet og manipulert, og vi vil bekjempe disse påstandene med full kraft.»(Vilkår)