Rapperen Jay Z kjøpte den norske musikkstrømmetjenesten av Schibsted for 464 millioner svenske kroner i 2015.
Ifølge en pressemelding vil Sprints 45 millioner kunder snart få ubegrenset tilgang til eksklusivt innhold som ikke er tilgjengelig på andre plattformer.
DN fortalte i en dokumentar lørdag om hva som har foregått på innsiden av strømmetjenesten siden Jay Z kjøpte den for nærmere en halv milliard kroner i 2015.
Førsteamanuensis Arnt Maasø ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo har forsket på bruksmønstre for musikkstrømmetjenester.
Han sier det finnes en rekke lignende samarbeid mellom teknologiselskaper og strømmetjenester internasjonalt.
- Det har vært turbulent i Tidal siden Jay Z tok over, blir Sprint en trygg havn?
- Det kan gi dem mer ro og handlingsrom – at de ikke blør så mye penger som de har gjort. DN har jo vist at abonnementstallene ikke stemte, og en million abonnenter er altfor lite å leve av, sier Maasø.
Blir styremedlem hos Jay Z
Som del av avtalen mellom Sprint og Tidal overtar Sprint 33 prosent av strømmetjenesten.
Jay Z vil fortsette å drive Tidal videre, mens Sprint toppsjef Marcelo Claure blir medlem av Tidals styre.
- Sprint deler vårt syn om å revolusjonere den kreative bransjen for å la artistene knytte seg direkte til sine fans og nå sitt ytterste potensiel, sier Jay Z, ifølge en pressemelding fra Sprint.
- Marcelo forsto vårt mål med en gang og ser med forventning frem til å kunne tilby Sprint's 45 millioner kunder en uovertruffen underholdningstjeneste, sier Jay Z.
Tidal er nå tilgjengelig i mer enn 52 land. Tjenesten har en sangkatalog på 42,5 millioner sanger og 140.000 videoer.
It's a business, man
Bransjemagasinet Billboard skriver at transaksjonen, ifølge kilder med kjennskap til saken, har en verdi på 200 millioner dollar eller nærmere 1,7 milliarder kroner.
Det fremgår ikke om dette er prisen Sprint betaler for Tidal-aksjene eller om det beskriver verdsettelsen av hele selskapet.
Dersom hele selskapet er verdsatt til 1,7 milliarder kroner, tilsvarer det en verdiøkning på 235 prosent siden Jay Z kjøpte selskapet av Schibsted.
Jay Z og de andre artistene som skal ha vært medeiere i Tidal, vil ifølge meldingen fortsette på eiersiden i Tidal.
Bedre enn konkurrenten
En eksklusiv strømmetjeneste som Tidal kan ifølge forsker Arnt Maasø gjøre god nytte for seg i konkurransen mellom mobilselskapene i USA.
Sprint er den fjerde største mobiloperatøren i USA, etter Verizon, AT&T og T-Mobile.
Også Tidals forløper, Wimp, rettet seg i stadig større grad mot teleselskaper som betalte abonnementet på tjenesten direkte.
Alternativet er å rette seg direkte mot enkeltbrukere, slik markedsleder Spotify i hovedsak gjør.
- Det kan være lettere å forhandle med en stor aktør enn å forholde seg til millioner av enkeltkunder. Det gir også mer langsiktighet økonomisk, sier Maasø.
Sprint kan dessuten bruke samarbeidet med Tidal til å differensiere seg fra konkurrentene. - Sprint forsøker å posisjonere seg ved å tilby en pakke som er noe mer enn bare datatrafikk, slik at de har noe mer enn det et annet mobilselskap har. Kan du tilby innhold som kanskje ingen andre har, vil det kunne få kundene til å velge Sprint fremfor andre - hvis prisen ellers er lik, sier Maasø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.