Onsdag kveld ble det kjent at Musikernes fellesorganisasjon (MFO) anmelder Tidal for bedrageri. Organisasjonen er Norges største fagforbund for utøvende musikere og representerer 8600 medlemmer.

Samtidig trekker artist og tre ganger Spellemannprisvinner Thom Hell musikken sin fra strømmetjenesten.

Jeg hadde lyst til å komme med et «statement» og følte det var riktig å trekke musikken. Det er selvfølgelig kjedelig for forbrukerne, men jeg håper de skjønner at det er vi artistene som sitter igjen med svarteper, sier Thom Hell.

Thom Hell har nylig lansert den nye låten, «The love is gone», men vil ikke ha den på strømmetjenesten Tidal.
Thom Hell har nylig lansert den nye låten, «The love is gone», men vil ikke ha den på strømmetjenesten Tidal. (Foto: Jan Petter Lynau/VG/NTB Scanpix)

Anmeldelse nummer fire mot Tidal

MFO er den fjerde organisasjonen som går til anmeldelse av Tidal siden Dagens Næringsliv 9. mai publiserte en dokumentar om den norskutviklede strømmetjenesten. Rettighetsorganisasjonen Tono var først ute og anmeldte Tidal til Økokrim 14. mai. Senere kom ytterligere to anmeldelser, fra artistorganisasjonen Gramart og plateselskapsforeningen Fono. ​

– Det er helt nødvendig at vi får avklart denne situasjonen. Slik saken er fremstilt i DN er det sterk sannsynlighet for at det har foregått noe ulovlig. Nå må dette undersøkes av en tredjepart slik at vi får klarhet i om det virkelig er slik at noen har manipulert strømmetallene, og at noen har fått en uberettiget andel av inntektene, sier forbundsleder Hans Ole Rian.

DNs dokumentar avdekket manipulasjon av Beyoncés og Kanye Wests lyttertall i Tidal og at det til sammen er funnet mer enn 320 millioner falske avspillinger. Dette har gitt de to superstjernene og deres plateselskaper utbetalinger på bekostning av andre artister. Tidal har avvist at tallene er manipulert.

Internasjonalt press

Torsdag diskuterte Musikernes Fellsorganisasjon Tidal-saken med representanter fra det svenske, finske og islandske musikerforbundet under et møte på Island.

– Hvis Tidal har manipulert avspillinger og forfalsket lyttertall har dette konsekvenser for våre medlemmer. Det viktigste for oss er å beskytte deres interesse. Vi krever derfor at det tas ut påtale mot Tidal dersom etterforskningen avdekker straffbare forhold, uttaler forbundsleder Rian.

MFO har også tatt opp saken med International Federation of Musicians (FIM), som er den internasjonale paraplyorganisasjonen.

– Vi oppfordrer FIM til å legge internasjonalt press på saken og har informert dem om at vi har politianmeldt forholdet i Norge, sier Rian.

Tidal benekter manipulasjon

Tidal har ikke svart på DNs henvendelser i forbindelse med denne saken. I en pressemelding 18. mai gikk administrerende direktør Richard Sanders i Tidal ut og kalte DNs historie uriktig. Han varslet samtidig at Tidal undersøkte det selskapet mener er et «potensielt datainnbrudd».

– Selv om vi vanligvis ikke kommenterer historier vi mener er uriktige, føler vi at det er viktig å sørge for at våre artister, ansatte og abonnenter vet at vi ikke tar lett på sikkerheten og integritet av dataene, og vi kommer ikke til å svikte vår forpliktelse til dem, skrev Sanders.

Han la også til at selskapet hadde engasjert et sikkerhetsfirma for å finne en eventuell lekkasje.

– Da vi fikk vite om et potensielt datainnbrudd, begynte vi umiddelbart og pågående å gå opp flere veier for å avdekke hva som skjedde, skrev han.

– Rimelig sjokkerte

Fagforeningen MFO har fått flere reaksjoner fra medlemmer etter DNs dokumentar.

– Vi har hørt fra flere at de er rimelig sjokkerte. Noen har trukket sin musikk eller vurderer å trekke musikken sin ut av Tidal, sier Rian.

Han mener saken handler om tillit til hele systemet og hvordan pengene fordeles.

– Jeg blir mistenksom når svaret fra Tidal er at de ikke vil komme til bunns i saken, men å finne lekkasjer. Prioriteringen deres bør være å gjenopprette tilliten, både mot brukere, musikere og komponister, sier Rian.

Tidligere har Geir Jenssen, en elektronika-artist bedre kjent som «Biosphere», trukket musikken sin.

Andre som har trukket musikk fra tjenesten er Lawo Classics, et norsk plateselskap for klassisk musikk, og jazzmusiker Karl Seglem.

Har trukket musikken sin fra Tidal: Jazzmusiker og komponist Karl Seglem.
Har trukket musikken sin fra Tidal: Jazzmusiker og komponist Karl Seglem. (Foto: Knut Falch/Scanpix)

Han trakk hele katalogen sin kort tid etter publiseringen av DNs avsløring.

– Dette er noe vi burde gjort for lenge siden. Det Tidal har drevet med er svindel, og da er dette den eneste måten å reagere på, sier Seglem.

Jazzmusiker og komponist Ola Kvernberg har også fjernet sin musikk fra tjenesten.

– Jeg har fått fjernet mye av det. Jeg har gitt beskjed til alle aktørene som har med musikken min å gjøre om at jeg vil trekke den fra Tidal, men noen vil ikke være med og andre har ikke svart, sier Kvernberg til DN.

– Det har vært litt refrenget i denne saken: Å sitte stille i båten. Jeg orker ikke det lenger. Avsløringene som er gjort er hårreisende, og det er alt annet enn tillitvekkende at Tidal ikke har kommet med en ordentlig respons eller motbevis. Det skuffer meg litt at det bare er vi småtassene som trekker oss og viser hva vi synes, sier han.

Har trukket musikken sin fra Tidal: Kristoffer Lo.
Har trukket musikken sin fra Tidal: Kristoffer Lo. (Foto: Gitte Johannessen/Scanpix)

Også musiker Kristoffer Lo, blant annet kjent fra Highasakite og Motorpsycho-turneer, har bedt plateselskapene trekke soloutgivelsene hans fra Tidal og oppfordret andre musikere til å gjøre det samme.

– Jeg har sendt mail og bedt om å få det fjernet. Status onsdag var at det ikke var borte. Plateselskapet mitt skal høre med distributøren vår, sier han til DN.(Vilkår)