Koda er søsterorganisasjonen til det norske vederlagsbyrået Tono, som mandag kunngjorde at det vil anmelde strømmetjenesten Tidal til Økokrim. Bakgrunnen er DNs avsløring i dokumentaren «Strømmekuppet».

– Jeg er glad for at det skjer noe. Det er skidegodt. Man må ta et hardt oppgjør med upålitelige folk, sier den danske komponisten Halfdan E. Nielsen.

Han er en av Tidal-brukerne som DN intervjuet i dokumentaren «Strømmekuppet» fordi han har fått ført inn ekstra avspillinger av Beyoncé på sin Tidal-konto.

Nielsen står blant annet bak filmmusikken til tv-serien «Borgen», er Koda-medlem og har selv musikk på Tidal.

Koda er søsterorganisasjonen til det norske vederlagsbyrået Tono.

«Uavhengig revisjon»

Etter å ha vurdert situasjonen siden DNs publisering for fem dager siden, har Koda nå bestemt seg for å få gjennomført en uavhengig revisjon av Tidals brukerlogger.

– På bakgrunn av den mistanke om manipulasjon av streamingtallene hos Tidal som avsløringene i Dagens Næringsliv har avstedkommet, har vi fra Kodas side besluttet å iverksette en uavhengig revision av Tidals data, sannsynligvis i samarbeid med en rekke andre forvaltningsselskaper, skriver kommunikasjonssjef Eva Hein i Koda i en epost.

320 millioner falske avspillinger

En gruppe ved NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS) analyserte på oppdrag fra DN Tidals brukerlogger, som viser når Tidals kunder skal ha lyttet til musikk.

Til sammen ble det funnet mer enn 320 millioner falske avspillinger av sanger fra Kanye Wests album «The Life of Pablo» og Beyoncé-albumet «Lemonade». Det har gitt de to superstjernene og deres plateselskaper utbetalinger på bekostning av andre artister.

Representanter for Tidal hevder at dataene DN har tilgang til er stjålet, at DNs forståelse av dem er mangelfull og at avisens journalistikk er en svertekampanje.

Dokumentar: Strømmekuppet

Les dokumentaren om Tidals manipulering av Beyoncé og Kanye Wests lyttertall her.

Les saken

Milliardvirksomhet

I 2017 hadde danske Koda en samlet omsetning på vel en milliard danske kroner og en medlemsmasse som består av 46.000 rettighetshavere.

Kommunikasjonssjef Eva Hein forklarer at Koda vil benytte seg av en spesiell bestemmelse i kontrakten med Tidal.

– I Kodas kontrakt med Tidal er det en såkalt revisjonsklausul, som forplikter Tidal til å tilveiebringe og levere den data som en uavhengig revisor eller advokat måtte finne nødvendig for å kunne dokumentere hvorvidt Tidal har foretatt seg noe som strider mot reglene eller ikke, skriver Hein.

– Den klausulen vil vi nå aktivere, så vi kan komme til bunns i saken og finne ut av om det er hold i de anklagene som er reist mot Tidal, skriver Hein.

Parallelt med egne undersøkelser vil Koda følge med på politisaken i Norge. Når nødvendig dokumentasjon foreligger, vil Koda ta stilling til den videre håndteringen av saken.

Mener datene er stjålet

Hittil har Tidal ikke villet svare detaljert på spørsmål om hva som har skjedd, og har ikke besvart DNs henvendelse om Kodas ønske om en uavhengig revisjon av brukerdata.

Til internasjonal presse har Tidal kalt DNs journalistikk «en svertekampanje» og sier selskapet « vil bekjempe disse påstandene med full kraft.»

Tidals advokat, Jordan W. Siev, har tidligere hevdet at dataene som omtales er stjålet og at DN utviser fullstendig mangel på forståelse av dataene.

– Tidal benekter uttrykkelig å ha «manipulert» strømmetallene for en artist eller sang på noen måte, eller å ha «endret royaltyutbetalinger» til rettighetshavere, skriver Siev til DN.(Vilkår)

Tidal-saken på tre minutter
Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger
02:57
Publisert: