– Vi har ikke sprettet champagnen riktig ennå, men det er klart at vi er glade for at denne saken er ute av verden, sier administrerende direktør i Tono Cato Strøm.

Nylig ble det klart at det ikke blir noen ny rettssak mellom tv-distribusjonsselskapet RiksTV og rettighetsforvalteren Tono. Saken dreide seg om et erstatningskrav, som følger av at RiksTV ikke hadde betalt Tono-vederlag for musikken som ble spilt på tv-kanalene selskapet distribuerer.

Etter at Høyesterett i 2018 konkluderte med at RiksTV var pliktig i å betale Tono-vederlag, oppsto en ny konflikt om erstatningssummen for etterslepet. Etter planen skulle de to partene møtes i Oslo tingrett 20. januar, etter at Tono i fjor fremmet et krav om 105 millioner kroner i erstatning. I stedet endte det altså med et forlik på 100,5 millioner.

Var uenige om renten

Grunnen til at de to partene ikke kom til enighet, var at Tonos krav på 105 millioner innebar 26,5 millioner kroner som ikke var direkte knyttet til bruken av musikk, men forsinkelsesrenter, ettersom saken hadde tatt så lang tid.

RiksTV ble opprettet av NRK, TV 2 og Telenor i forbindelse med overgangen til det digitale bakkenettet i 2009, og mens de to kanalene har hatt direkteavtaler med Tono, sto spørsmålet i førsteomgang om hvorvidt det var RiksTV selv, eller de 26 utenlandske kanalene de distribuerte, som hadde ansvar for Tono-vederlaget.

Administrerende direktør Jérôme Franck-Sætervoll i RiksTV sier til DN at også de er fornøyde med at saken er over.

– Vi har hatt en god dialog med Tono og har nå en avtale begge parter er fornøyde med.

– Ikke bare en seier

For Tonos del gjenstår nå arbeidet med å identifisere hvilke artister og komponister som har krav på pengene fra forliket. Strøm er klar på at også den delen av beløpet som regnes som renter skal gå til etterbetaling av dem som ikke har fått penger fra RiksTV tidligere.

– Jeg håper mange får gode nyheter utover i året som kommer. Vi må jo nå finne ut hva som er brukt, og det skal vi nok klare, sier han.

– Anser du forliket som en seier for musikkbransjen?

Dette er et historisk stort forlik. Det er ikke bare en seier for musikkbransjen, det er en seier for alle typer rettighetshavere, for det viser at nå må de store distributørene vise ansvar.

– Har gått sivilisert for seg

Franck-Sætervoll i RiksTV vil ikke gå inn i de konkrete vilkårene i avtalen, utover at det dreier seg om godtgjørelse for en tiårsperiode, men vedgår at man kunne fått saken ut av verden raskere.

– Sett i etterkant kan man selvfølgelig si at vi burde ha blitt enige tidligere, men saken har vært kompleks og alle parter trengte en juridisk avklaring.

Strøm omtaler hele saken som komplisert og utmattende, men avviser at han er bitter på RiksTV.

– Det er klart at det har vært noen tøffe tak, og det har sikkert falt noen vonde ord i rettssalen, men vi har håndtert dette på en veldig profesjonell måte, og det har gått veldig sivilisert for seg.

– Var det noen gang et alternativ å gi opp?

Det er en risiko å gå inn i så kompliserte saker, men vi var trygge på at vi hadde retten på vår side, men sikker kan man aldri være. I saker som dette her er det stort sett de store organisasjonene – Tono og et par til – som har økonomisk ryggrad til å ta sånne saker over så mange år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.