Selv om det å ha musikken knyttet til den bærbare datamaskinen kanskje virker litt gammeldags i disse strømming-tider, er det likevel mange av oss som benytter laptopen som senter for husets musikkopplevelser. Med Spotify og Wimp kan du både kjøpe og laste ned musikk som du deretter legger inn i iTunes eller Windows Media Player. Men det er ikke den viktigste funksjonen. En mye mer interessant funksjon er muligheten til å spille de låtene du har tilgjengelig for strømming når du ikke er tilknyttet internett.

Denne funksjonen kalles lokal avspilling og er ekstremt nyttig. Du kan på forhånd ha lastet ned det du vil spille av og deretter spille i vilden sky. Fordelen er at du får spilt nesten alle de samme favorittene som du har når du er tilkoblet - online. Dog ikke alle, det er noen begrensninger på enkelte artister, men ikke mange.

Hovedproblemet når vi bruker laptop i stedet for en stasjonær maskin er at plassen er noe begrenset. Der du på en stasjonær PC bare kunne putte inn eller koble til en ekstra harddisk, er du bundet til harddiskens begrensninger på en laptop.

«NAS»
Løsningen er en såkalt «NAS»-enhet. «NAS» står for Network Attatched Storage. Dette er kort og greit en boks til å plassere harddisker i. Når harddiskene er på plass i boksen er det stort sett bare å koble den opp på hjemmenettverket sitt. Programvaren i «NAS»-en hjelper deg elegant gjennom denne prosessen.

Velger du en såkalt RAID-løsning blir den konfigurert slik at den ene harddisken kan krasje, og all musikken din vil være tatt vare på av den andre disken. Et godt sikkerhetstiltak. Har du rippet en hel CD-samling er det utrolig irriterende å måtte gjøre dette om igjen. Har du enormt med musikk kan det være en ide å kjøpe seg en ekstra disk og kopiere alle musikken ned på denne. Deretter kan du legge denne disken i safen eller en bankboks.

Fordelen med en «NAS» er at den er tilgjengelig hvor som helst i det trådløse nettet hjemme og dermed trenger du ingen musikkfiler på selve PC-en. Enkelte «NAS»-er er slik konfigurert at du kan nå dem så lenge du er på internett. Dermed kan du også nå musikken din når du er utenfor hjemmet, så lenge du har en nettilgang.

Den enkle løsningen
Hvis du ikke føler at du har behov for en så profesjonell løsning, kan du løse hele problemet med en ekstern disk. Det er ikke en like elegant løsning som en «NAS», men den er billig og vil fungere for de aller fleste. Setter du den opp slik at den deles over hjemmenettverket vil andre i huset også kunne får tilgang til et slikt oppsett. Du vil også kunne nå den fra andre enheter som Apple TV eller en avansert forsterker.

Poenget er at den vil oppfattes som en del av datamaskinen din. Dermed er disken tilgjengelig så lenge du kan se selve maskinen på en nettverkstilkoblet enhet.

Valg av disk er litt avhengig av hvor stor kapasitet du trenger. Bærbare disker er blitt såpass store hva lagringskapasitet gjelder og i tillegg koster de ikke all verden. Da vil du kunne ta med deg hele musikksamlingen i sekken sammen med laptopen. Slik har du hele musikkbiblioteket ditt tilgjengelig hele tiden.

Opp i skyen
Mange dataselskaper arbeider med løsninger som lar deg flytte hele musikksamlingen din opp i skyen. Som Apples iCloud. Det er en glimrende løsning for dem som ikke har alt for mye musikk. For oss som har flere hundre gigabyte er ikke dette en løsning som er særlig praktisk, foreløpig.

Les hele artikkelen på Lyd & Bilde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere tester i vår testseksjon.