Fredag offentliggjorde eierne i Troms Kraft, Troms fylke og Tromsø kommune den fullstendige delrapporten om granskning av det skandaliserte selskapet Kraft & Kultur i Sverige der Troms Kraft har tapt nær to milliarder kroner.

Her kommer det frem at en økonomiansvarlig i Kraft & Kultur flere ganger ble instruert til å omgjøre tall av tidligere daglig leder Boris Benulic, skriver Dagens Næringsliv lørdag.

Dette skal ha skjedd helt fra 2006, men først i 2011 varslet samme mann konsernledelsen i Troms Kraft om at noe var alvorlig galt:

«Vi bedömmer att situationen är mycket allvarlig», skrev han da.

Justerte tallene
Ifølge forkl#229en vedkommende har gitt til granskerne, sendte han et regneark i excel som Benulic baserte regnskapene på. Her ble de opprinnelige tallene justert. Han har forklart at han gjorde dette fordi Benulic ba om dette.

Benulic nekter å ha gjort noe galt, og har blant annet begrunnet metoden med at han ikke stolte på utfaktureringsgraden i rapportene og hadde bedre tall selv.

Regnefeil
At Kraft & Kultur i det hele tatt kom inn i det svenske markedet der mange storaktører, blant annet Statoil og BKK hadde trukket seg ut, beror på en regnefeil, ifølge hovedmistenkt og tidligere daglig leder Boris Benulic.

Regnefeilen førte til at det ble tilbudt for lave priser, ifølge Benulic.

I intervjuet med granskerne sier Benulic også at han ikke kunne noe om krafthandel. Han sier at det var Troms Kraft Handel som kalkulerte tilbudet som gjorde at Kraft & Kultur vant et stort anbud med Kommentus, en sammenslutning av svenske kommuner og landsting.

Les hele saken i lørdagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, Ipad eller som e-avis.

Les mer:
Mistenker grov korrupsjon i Troms Kraft
Strid om regningen for gransking av Troms Kraft (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.