Usikkerhet omkring Den amerikanske sentralbankens massive stimuliprogram har sendt verdens aksjemarkeder inn i en berg- og dalbane, som i det siste spesielt har rammet vekstmarkedene.

Forventningene var imidlertid at Fed-sjef Ben Bernanke ville fortsette å bremse seddelpressen under offentliggjøringen av Feds beslutning på en pressekonferanse i Washington klokken 20 norsk tid, onsdag.

Fed har tidligere redusert sine månedlige tilbakekjøp av amerikanske eiendoms- og statsobligasjoner fra 85 til 75 milliarder dollar, og konsensus var at dette ville bli varslet nedtrappet til 65 milliarder dollar. Og dét skjedde.

Les hele uttalelsen til Fed her(ekstern lenke)

Varsler videre nedtrapping
Fed skriver i sin uttalelse at veksten i den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp, og at man fortsetter å se "forbedring" i arbeidsmarkedet. Den amerikanske sentralbanken signaliserer også at nedtrappingen sannsynligvis vil fortsette de neste månedene.

Bernanke og co. endret ikke målene sine for inflasjon, korttidsrente eller ønsket arbeidsledighetsrate. Enkelte medlemmer i komiteen (FOMC) har tidligere foreslått å senke grensen for når det kan bli aktuelt med renteøkninger fra en arbeidsledighetsrate på 6,5 til 6,0 prosent, men majoriteten har ikke stemt over dette.

Økonomer anslår nå at nedtrappingen vil skje gradvis de neste månedene, slik at stimuliprogrammet vil være avsluttet før utgangen av året.

Hårfin balansegang
Det er en hårfin balansegang:

På den ene siden bidrar tilbakekjøp av amerikanske eiendoms- og statsobligasjoner til likviditet og markedsoppgang, som i sin tur får markedene til å trekke seg sammen når kjøpene reduseres.

På den annen side skal reduserte tilbakekjøp signalisere at programmet virker og at amerikansk økonomi er i bedring.

Den amerikanske sentralbanken pumpet bare ifjor 1000 milliarder dollar inn i markedet gjennom månedlige tilbakekjøp av amerikanske eiendoms- og statsobligasjoner for 85 milliarder dollar. Beslutningen om å redusere farten til 75 milliarder dollar i måneden ble tatt av Bernanke ifjor høst, og startet denne måneden.

Les mer: Nå bremser han seddelpressen




* Bare det at sentralbanksjef Ben Bernanke har snakket om en mulig nedtrapping har tidligere i år ført til store markedsreaksjoner. Etter at Bernanke i mai nevnte muligheten for at kjøpene kunne bli redusert på et av de neste rentemøtene har renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner - som gjerne blir brukt som en referanse på det generelle nivået på rentene som bedrifter og husholdninger er stilt overfor - steget med godt over ett prosentpoeng til over 2,8 prosent.