Å være investor på Oslo Børs har vært en trist affære siden nyttår. Med et fall på over 20 prosent på tre uker er man svært nær ved å kunne kalle det markerte børsfallet et krakk.

Les også: Børsen faller 3 prosent

- Ut fra tommelfingerregelen skal det falle med mer enn 20 prosent for at man skal kunne kalle det et krakk. Og vi er vel der nå, sier aksjesjef Pål Karstensen i DnB Nor Markets til DN.no.

- Det er dramatisk, konstaterer han.

Diskuter saken nedenfor!

REC tynger
Det er spesielt solenergiselskapet REC som har veiet tungt på en skadeskutt hovedindeks. Selskapets børsverdi har halvert seg siden nyttår.

Les også: <b>Lysbilde senket REC med 22 milliarder</b>

- Børsfallet blir forsterket med store kurseffekter i enkeltaksjer, som REC. REC hadde en høy P/E, med høy forventning om stor fremtidig vekst. Når det blir nedjustert så slår det ut på denne måten. I tillegg har man psykologien som også virker i negativ retning, sier han.

- Det kan sikkert falle videre slik det er nå, legger han til.

Han tror imidlertid ikke at alt håp er ute for de som eier aksjer i REC. Er man langsiktig i aksjen ser det egentlig ikke så verst ut, mener Karstensen.

- Vi mener at guidingen de ga indikerer at etter 2008 og 2009 skal det komme videre vekst og kanskje høyere marginer enn det vi har sett. Investeringene de gjør nå koster på marginen, men markedet tar ikke helt innover seg at det er en investering i fremtidig inntjening, sier han.

Frykten styrer
Karstensen mener at det er frykten som har tatt kontroll over børsen.

- Jeg vil tro at det er mange som selger unna belånte posisjoner i markedet, så mye som det faller nå. Det er frykten som råder fortsatt, sier han.

Og de som venter seg en opptur mot slutten av børsdagen, blir muligens skuffet. Markedene i USA holder nemlig stengt mandag, slik at man ikke får noen impulser fra de amerikanske børsene i dag.

Markdene i Asia byr derimot på frykt så det holder:

- Markedene i Asia er med på å påvirke stemningen.

Les også: Krasj på Tokyo-børsen

Sats på de store
Karstensen mener det nå er best å satse på de solide aksjene.

- På kort sikt, før vi får flere indikasjoner på makrobildet, mener jeg at flere selskap ser attraktive ut. Både Golden Ocean, StatoilHydro, Norsk Hydro og Telenor har falt mye og gitt den inntjeningen vi mener de kommer til å generere ser de nå billig priset ut, sier han.

Men kjøper du disse aksjene ligger nok gevinsten i utbytte fremfor mye kursoppgang.

- I slike dramatiske fall er det vanskelig å time bunnen, men jeg tror man kan bruke det store fallet og frykten i markedet til å kjøpe litt mer solide aksjer og fokusere på utbyttepotensialet som jeg tror er ganske bra i år, sier aksjesjefen.

Hva tror du om aksjemarkedet fremover? Diskuter her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.