Innkjøpssjefindeksen PMI for Norge, som måler aktivitetsendringer i industrien, steg til 59,7 i mars fra 56,7 i februar. Dette er den høyeste indekseverdien som er målt siden oktober 2007.

En indeks over 50 viser at det er økende aktivitet i industrisektoren.

Det er særlig en kraftig rekyl i sysselsettingsindeksen som trekker hovedindeksen opp, men også ordreindeksen gir et solid bidrag, opplyser sjeføkonom Frank Jullum i meglerhuset Danske Markets, som utarbeider indeksen i samarbeid med Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA).

Kronen ble umiddelbart styrket etter at tallene ble kjent klokken 09.00 fredag. En euro koster i skrivende stund 7,62 kroner etter å ha blitt handlet til i overkant av 7,64 kroner tidligere på dagen.

Ordrer på 2006-nivå
Delindeksen for produksjonen steg fra 58,6 i februar til 59,6 i mars.

«Dette er den høyeste indeksverdien siden mars i fjor. De ikke-sesongjusterte tallene viser at bedringen i hovedsak skyldes at flere bedrifter nå opplever økt produksjon», skriver Jullum det i pressemeldingen fra Danske Markets.

Ordreindeksen steg fra 61,5 i februar til 64,7 i mars.

«Det er den høyeste indeksverdien siden desember 2006. De ikke-sesongjusterte tallene viser at det særlig er en oppgang i indeksen for ordreinngang fra hjemmemarkedet som trekker ordreindeksen opp. Ordretilgangen fra eksportmarkedene har imidlertid også bedret seg, og indikerer nå moderat vekst i eksportordrene», skriver Jullum.

Jobb-boom
Sysselsettingsindeksen steg kraftig til 60,9 i mars fra 48,8 i februar.

«Det har vært unormalt store svingninger i sysselsettingsindeksen de siste månedene, og det gjør det vanskelig å se noen klar trend i sysselsettingsutviklingen i industrien. At sysselsettingsindeksen i gjennomsnitt falt under 50 i 4. kvartal stemmer imidlertid bra overens med tallene fra SSBs kvartalsvise nasjonalregnskap som viste et fall i industrisysselsettingen i 4. kvartal. Økningen til 53,8 i gjennomsnitt i første kvartal kan derfor tyde på at industrisysselsettingen igjen har begynt å stige», skriver Jullum.

Indeksene for lager av innsatsvarer falt en del i mars, noe som trekker indeksen ned. Kraftig økning i både ordre- og produksjonsindeksene kan imidlertid tyde på at fallet i lagrene av innsatsvarer sannsynligvis skyldes høyere salg enn ventet, opplyser Jullum i pressemeldingen.

Les også: Industrien øker takten



* Tallene for februar er revidert i mars. Opprinnelig rapporterte tall i parantes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.