Tidlig i februar, når skreien trekker inn til Lofoten for å gyte, starter lofotfisket – slik det har gjort i over 1000 år. Etter en gylden handelsperiode på 1700- og 1800-tallet var det i finere kretser vanlig å nyte rød bordeaux til skreien. Forkl#229en må være at kun det beste var godt nok til det beste. Dessuten var tilgangen på viner fra andre deler av Europa meget begrenset på den tiden.

En klassisk bordeaux kan fungere om den har litt alder, gjerne fra et litt varmt, modent år med moderat og balansert tanninstruktur. Skulle tanninene bli for stramme og harde, ødelegger de den fine strukturen i fisken og skaper en metallisk smak. Det beste er rødviner med bløte tanniner og en frisk, fruktig og ung stil, for eksempel en god valpolicella fra Veneto, en ung og fruktig portugiser, en beaujolais eller en moden og slank pinot noir.

Saint Romain 2010 (til venstre) og Riesling Trocken 2011 får henholdsvis 87 og 88 poeng.
Saint Romain 2010 (til venstre) og Riesling Trocken 2011 får henholdsvis 87 og 88 poeng. (Foto: Gunnar Bløndal)

Mineralsk smak
Skreien har rene og ganske intense havsmaker og gir også munnhulen en god dose umami. Idet fisken passerer svelget og ettersmaken brer seg, kjenner du samtidig en tørrhet overta. Denne tørrheten kan, sammen med fiskens relativt høye umamiinnhold, bidra til å tørke ut frukten på mange viner. Er vinene i tillegg gjæret og lagret på yngre fat, vil ofte fattanninene fremheves og gi vinen ytterligere tørrhet og mindre frukt, finesse og eleganse.

Rike, fete sauser eller tilbehør som balanseres med god friskhet, nøytraliserer langt på vei dette problemet. Eksempler på slike sauser er hollandaise, beurre blanc og sandefjordsmør. Også tilbehør som risotto og pureer hjelper. Husk også at korrekt og rikelig saltet fisk smakssatt med frisk sitronsaft før servering er lettere å kombinere med vin, for eksempel en eikelagret chardonnay.

Er du derimot tilhenger av «mølja», der både lever, rogn og fiskekjøtt blir servert sammen, trenger du en vin med evne til å friske og rense opp munnen etter den fete leveren. En delikat, frisk og fruktig hvitvin med god syre er her den beste kombinasjonen, enten det er en tysk riesling eller en vinho verde.

Et rødt valg

49914 Nuits Saint Georges 1er Cru Cailles 2004
Patrice Rion
Burgund, Frankrike
Kroner 799, 1500 ml, bestilling
91 poeng
Moestue Grape Selections
Denne er smakt flere ganger, og nå begynner den å bli moden. Lekker duft med innslag av granatepler, pepper og bringebær. Strukturert på smak med slank, delikat og lekker frukt. Tørr finish. Drikk nå til 2018.

Til mølje

48428 Riesling Trocken 2011
Fritz Haag
Mosel, Tyskland
Kroner 164,90, bestilling
88 poeng
Best Buys Natural Wines
Floral duft med tydelig mineralitet og fersken på duft. Slank, fersk og uhyre elegant frukt med en frisk syrestruktur. Delikat riesling. Drikk nå til 2017.

Til skrei med fyldige sauser

1917 Saint Romain 2010
Domaine Taupenot-Merme
Burgund, Frankrike
Kroner 239,90, basiskategori 5
87 poeng
Autentico
Dufter av hvite blomster, tre, toast, mineraler og gule epler. Stram syrestruktur på smak med en flott mineralitet og lang, tørr finish. Flott balanse. Drikk nå til 2015.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.