Klokken 14 i dag kommer rentedommen fra Norges Bank, og i markedet er det knyttet spenning til hvordan sentralbanken vil vektlegge den sterke kronen.

Flere av økonomene TDN Finans har snakket med utelukker ikke at det kan komme et rentekutt onsdag, på bakgrunn av at kronen har gått markert sterkere mot flere av de store valutaene så langt i år.

I forkant av rentemøtet svekkes imidlertid kronen. Mot euro er kronen rundt tre øre svakere og en euro koster i skrivende stund 7,48 kroner.

- Investorene vet at Norges Bank skal ha et møte, legge frem en pressemelding og en rapport og holde en pressekonferanse der de skal si mye. Fra tidligere vet de at dersom Norges Bank kommer med det som kan tolkes som en verbal intervensjon, så faller kronen. Man vil ikke ta den risikoen. Mange tar nok også gevinst, sier rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no.

Kronen svekkes også mot dollar, pund og svenske kroner i forkant av rentemøtet. En dollar koster 5,72 kroner, et pund 8,98 kroner mens 100 svenske kroner koster 84,28 kroner.

Tror på nøytral rapport
Wilhelmsen tror likevel at sentralbanken vil by på få overraskelser i dag og at kronen derfor kan gå sterkere igjen etter pressekonferansen.

- Vi tror ikke det kommer så mye spennende, sier Wilhelmsen.

Han venter uendret rente på dagens møte og at rentepognosen blir nedjustert slik at renten blir uendret frem til desember i år.

- Vi tror det blir ganske nøytralt i forhold til det markedet tror på.

- Men jeg tror vi kan se litt aktivitet etterpå. Prognonsen om uendrede renter i dag og uendrede renter fremover vil ikke være til hinder for at kronekursen vil styrke seg litt igjen, sier Wilhelmsen.

Vanskelige avveininger
Sterk todeling i norsk økonomi betyr at hovedstyret i Norges Bank står overfor vanskelige avveininger når det skal avgjøre den videre utviklingen i styringsrenten. I tillegg til selve rentebeslutningen presenterer også sentralbanken en ny pengepolitisk rapport med prognoser for renteutviklingen flere år frem i tid.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener det imidlertid er vanskelig for sentralbanken å forhindre denne todelingen.

- Todelingen i norsk økonomi har nå blitt enda tydeligere, med sterk vekst innenfor de delene som leverer til petroleumssektoren med de ringvirkninger det gir, og svak utvikling for deler av eksportnæringene. Det er imidlertid lite Norges Bank kan gjøre med en slik todeling, og ansvaret hviler i første rekke på finanspolitikken, skriver Aamdal i morgenrapporten fra DNB Markets.

11 av 12 økonomer TDN Finans har snakket med venter at styringsrenten blir holdt uendret på 1,75 prosent på dagens møte.

Uendret rente ut året
Aamdal i DNB Markets tror den nye renteprognosen vil vise uendret rente ut året. I den gjeldende rentebanen, som ble publisert i oktober, ble det signalisert renteoppgang i andre halvår 2012. Den prognosen var dessuten laget før sentralbanken kuttet renten med 0,5 prosentpoeng i desember ifjor.

- Norsk økonomi ser ut til å ha blitt mindre skadelidende av tilbakeslaget i eurosonen enn fryktet, og arbeidsledigheten holder seg lav. Selv om forbruksveksten er dempet, er boligprisveksten høy, dog med unntak for siste måned. Det samme er kredittveksten. Utviklingen i innenlandsk etterspørsel sammen med høy kapasitetsutnyttelse og fare for at en boligpris- og kredittspiral skal føre til finansiell ustabilitet trekker i retning av økte renter fra dagens nivå, skriver Aamdal.

- På den annen side har rentedifferansen til utlandet økt, kronen er meget sterk og inflasjonen lav. Deler av eksportsektoren er rammet av svak etterspørsel ute og en sterk krone. Dette trekker i retning av lavere renter, legger han til.

Rentebeskjeden og den nye pengepolitiske rapporten offentliggjøres når pressekonferansen starter klokken 14.00.

Les også:

<b>Tror Norges Bank vil overraske</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.