Høsten 2009 avdekket riksrevisjonen at en ekstern forvalter i Oljefondet fikk en halv milliard kroner i bonus. Riksrevisjonen ga Finansdepartementet det glatte lag for manglende oppfølging av Norges Bank når det gjelder avtaler med eksterne forvaltere.

Norges Bank Investment Management (NBIM) forvalter Statens pensjonsfond utland (SPU) på oppdrag fra Finansdepartementet.

Opprinnelig skulle gigantutbetalingen høsten 2009 være langt større enn 500 millioner kroner. Riksrevisjonen var sterkt kritisk til at Norges Bank hadde inngått avtalen om avkastningsavhengig honorar til forvalteren uten noen øvre grense.

Nå blir det innført en øvre grense på bonusutbetalingene til forvalterne, skriver E24.no. Ifølge avisen skal det fremover ikke lenger bli mulig å få utbetalt bonuser på over 25 millioner dollar, som tilsvarer i underkant av 150 millioner norske kroner.

Opplysningene kommer frem i et brev som SPU har sendt til Finansdepartementet i forbindelse med statsbudsjettet 2012.

- Taket vi har satt vil føre til at vi aldri igjen vil se de rekordhonorarene som ble utbetalt i 2009, sier kommunikasjonsrådgiver Bunny Nooryani i NBIM til E24.

Les mer: Én forvalter fikk halv milliard i honorar

Nytt mandat
Ifjor varslet finansminister Sigbjørn Johnsen at oljefondet ville få et nytt mandat. Mandatet erstattet tidligere regler for forvaltningen, men innebar ingen endringer i strategien for forvaltningen av midlene i oljefondet.

Mandatet inneholdt heller ingen konkret grense for bonusutbetalingene, men en generell beskrivelse om at "de enkelte avtalene med forvaltere om avkastningsavhengige honorarer skal struktureres slik at fondet beholder den vesentligste delen av positiv differanseavkastning".

I brevet til Finansdepartementet skriver SPU at investeringsmandatet, som sist ble endret i august i år, fastsetter at avtaler med eksterne forvaltere skal inneholde en maksimumsgrense for utbetaling av honorarer i form av et angitt beløp.

"Et slikt maksimumsbeløp skal ikke overstige 25 millioner dollar årlig per investeringsmandat", skriver SPU i brevet.

Kuttet bonusbudsjettet i to
Da budsjettet for Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, ble lagt frem i vinter, la oljefondsjef Yngve Slyngstad opp til å øke suksesshonorarene til fondets eksterne forvaltere. Ifølge Dagens Næringsliv ble budsjettet for suksesshonorarene økt med 41 prosent i år sammenlignet med fjoråret.

Ifølge det opprinnelige budsjettet ville regningen for de eksterne forvalterne kunne komme opp i over to milliarder kroner i år. Ifølge DN ville dette vært høyere enn selv toppåret 2009, da de totale kostnadene var på 1,8 milliarder kroner til ekstern forvaltning.

I en høring i Stortinget i mai i år opplyste imidlertid oljefondsjef Yngve Slyngstad på at en reduksjon i andelen eksterne mandat har ført til en nedgang i de planlagte honorarene.

- De forventede kostnadene er dermed om lag halvert, sa Slyngstad i høringen.

Ifølge oljefondets nye strategi skal andelen av fondets midler som forvaltes eksternt reduseres fra 13 til syv prosent.

Les også: Kutter bonus-budsjettet i to (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.