Det er ikke bare bruktboligsalget som har fått en frisk start på det nye året. Også nyboligbyggingen tar seg markant opp etter at det knapt var et hammerslag å høre rundt om i Norge på høsten ifjor.

- Det verste er over
Foreløpige tall fra Norges største boligbygger de siste ti årene, Mesterhus, levner liten tvil. Når 90 prosent av de 155 medlemsbedriftene har rapportert inn tall for februar, viser de en økning i igangsettingen av nye boliger på 40 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

- Dette bekrefter trenden fra januar da vi faktisk hadde mer enn en dobling i igangsettingen sammenlignet med samme måned i fjor. Jeg våger påstanden at det verste ser ut til å være over for vår del, sier kjedeleder i Mesterhus Norge Raymond Myrland til DN.no.

Han mener det er flere forhold som kan forklare det voldsomme omslaget i byggeaktiviteten.

- Mange boligprosjekter har blitt lagt på is i påvente av bedre tider. Når nå renten nå har gått kraftig ned, ser vi at det kommer et etterslep på igangsettingen. Samtidig ser vi klart bedre salg i januar og februar enn for ett år siden, sier Myrland.

Tre positive faktorer
Selv om renten altså får mye av æren for at det ser ut til å ha snudd, er det også et knippe andre faktorer som bidrar positivt, mener Myrland:

- For det første blir det dyrere å bygge boliger fra høsten av, når den nye byggeforskriften TEK 09 trer i kraft. Det er på ingen måte dårlige hus det som bygges nå, men fra 1. august må blir det dyrere å tilfredstille kravene til for eksempel isolasjon.

- For det andre har bankene løsnet på finansieringen, det har blitt lettere å få mellomfinansiering.

- En siste ting er at det nå tvinger seg fram ny boligproduksjon. Folk er nødt til å ha et sted å bo, og leieprisene har steget til uante høyder. Folk ser nå at det er dumt å leie når det er like billlig å bygge nytt, sier Myrland.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.