- Jeg føler meg så heldig! Jeg kjenner flere avgangsstudenter som ennå ikke har sikret seg jobb etter studiene, og jeg ser hvor mye dette tærer på dem. Det er veldig godt å gå rett over i jobb neste sommer, på en trygg arbeidsplass jeg vet at jeg kommer til å trives og lære veldig mye, sier sivilingeniørstudent Rasmus Bøckman til DN.no.

Nå søker rådgiverselskapet Sweco etter 50 ingeniørspirer til sommerjobb i konsernet. Fjorårets initiativ tok helt av: Hele 700 ingeniørstudenter sendte inn søknad.

- Responsen fra fjorårets sommerjobbstudenter viser at de opplevde det å bli direkte integrert i vår hverdag som rådgivere som svært attraktivt og lærerikt. Sommerjobbtilbudet er så verdifullt og populært at vi ønsker å videreføre det i år, sier administrerende direktør Vibecke Hverven i Sweco.

Bedre rustet til arbeidslivet
Hun mener at studenter som får muligheten til å holde kunnskapen varm, også gjennom sommermånedene, vil stå bedre rustet til å møte arbeidslivet etter endt utdanning.

Rasmus Bøckman var en av de 700 søkerne som fikk sommervikariat ifjor. Det endte med at han fikk tilbud om fast jobb.

- Jeg går sisteåret på NTNU nå og gleder meg til å komme ut i arbeidslivet. Jeg tilegnet meg veldig mye praktisk kunnskap i ifjor sommer og ser frem til å lære enda mer. Men selv om jeg allerede har sikret meg fast jobb i Sweco, slapper jeg ikke av på studiene sisteåret. Det er de faglige utfordringene som motiverer meg til innsats, og jeg jobber like hardt med studiene nå som jeg ville gjort om jeg ennå ikke hadde fått meg en jobb, forsikrer 27-åringen.

Todelt initiativ
For Sweco er initiativet til de 50 sommerjobbene todelt:

- For det første er det viktig for en så stor aktør som oss å ta ansvar ved å tilby studenter relevante sommerjobber slik at de kan få videreutvikle og prøve ut det de lærer på skolen, sier Hverven.

Hun peker også på den generelle mangelen på ingeniører og miljørådgivere som en annen motivasjon for å få en tidlig relasjon til potensielle arbeidstakere.

Flere av fjorårets sommervikarer fikk tilbud om fast jobb etter endt engasjement.

I Sweco har studentene mulighet for å søke sommerjobb innenfor flere fagområder: Energi, bygg og konstruksjoner, vann og miljø, areal og transport, tekniske installasjoner - samt prosjektledelse og -administrasjon.

- Avgjørende
NHOs kompetansedirektør Are Turmo mener at organiseringen av samarbeidet mellom utdanningssektoren og næringslivet er avgjørende for konkurranseevne, kvalitet og relevans i utdanning.

- At studentene får relevant jobberf#229 i studietiden vil kunne øke studentenes læringsutbytte også i selve utdanningen. Arbeidsgivere vil også sette pris på nyutdannede som kan vise til reell erf#229 fra tiden under utdanning, sier Turmo.

NHO mener det fortsatt er for få stimuleringstiltak for samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næringslivet.

- Det må skapes attraktive insentivordninger som stimulerer universiteter og høyskoler til å dyrke tettere samarbeid med arbeids- og næringsliv, sier Are Turmo.

Les også: - Arbeidspress er sunt!

Slik får du jobbene som aldri utlyses

Her får du lettest jobb i 2011 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.