Lundin Petroleum har boret ferdig avgrensningsbrønnen 16/5-2S på det gigantiske Avaldsnes-funnet i Nordsjøen. Målet med boringen var å avgrense funnets utbredelse i sør.

Resultatet av boringen var ikke positivt for Avaldsnes. Det ventede reservoaret ble ikke funnet på dybden man antok det ville være. Den øvre delen av reservoaret ble påtruffet dypere enn forventet og befant seg under olje/-vann-kontakten, opplyser Lundin Petroleum.

Det ble funnet 8 meter med "utmerket reservoarkvalitet", men siden reservoaret lå under olje/vann-kontakten så inneholdt reservoaret vann. For å finne olje, må oljen befinne seg over olje/vann-kontakten.

Det ble funnet spor av olje, men vurderes som ikke produserbare hydrokarboner.

Dette var den første av minst fire avgrensningsbrønner på Avaldsnes.

Uvisst om det er et lokalt problem
- Avaldsnes er et stort felt og ressursestimatet har et spenn på mellom 800 og 1,8 milliarder fat. Vi arbeider med å avgrense funnet og redusere dette intervallet. Dagens boring viser at reservoaret finnes, sandsteinen er der, men den ligger under vannkontakten i dette området, sier informasjonssjef Maria Hamilton til DN.no.

Nå må Avaldsnes-operatøren finne ut om dagens skuffende resultat er et lokalt problem, eller om det er hele den sørlige delen av Avaldsnes som er langt dårligere geologisk enn man trodde.

- Spørsmålet er nå om dette er en lokal effekt, om det er noe som har skjedd geologisk en gang i historien, eller om det er slik den søndre delen av Avaldsnes ser ut og at distribusjonen ser annerledes ut, sier Hamilton.

- Det mistenkes at dette kan kun være en lokal effekt, men mye mer arbeid gjenstår før vi vet det sikkert. Før vi kan oppdatere ressursestimatene våre vil vi bore en avgrensningsbrønn til. Men det nye estimatet vil være innenfor intervallet vi tidligere har oppgitt, spennet vil snevres ned og vi vil presentere et smalere intervall når vi vet betydningen av denne boringen, sier Hamilton.

Lundin er operatør i lisensen med en 40 prosent eierandel. Statoil eier også 40 prosent mens danskeide Maersk Oil Norway eier de resterende 20 prosentene.

- Skuffende
- Det er selvfølgelig skuffende med negative resultater fra denne avgrensningsbrønnen, vi er jo en stor andelseier. Nå vil det komme ytterligere avgrensningsbrønner på både Avaldsnes og Aldous, og vi vil avvente resultatene av dem før vi gir et oppdatert syn på hele området, men vi støtter Lundin i sitt syn på at resultatene av denne brønnen kan slå negativt ut i volumestimatene for denne delen av funnet, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til DN.no.

- Men det er et stort avgrensningsprogram på Avaldsnes og Aldous og vi avventer resultatet av dem før vi kan se helheten og vurderer volumendringer.

- Kan man forvente flere slike positive eller negative nyheter fra Aldous og Avaldsnes i tiden fremover?

- Ja, våre estimater har vært ganske vide. Det er ganske store spenn fra nedre til øvre intervall i våre estimater, og i det ligger det nettopp at det er en usikkerhet som kan gi både oppturer og nedturer.

- Så dagens negative nyhet var innenfor hva dere forventet?

- Ja, det ligger i sakens natur i og med at vi har et intervall. For Aldous sin del så jobber vi innenfor intervallet som er oppgitt, men vi vet ikke om vi ender nær toppen eller bunnen eller midt i volumestimatet. Det vil ytterligere avgrensningsbrønner gi svaret på, sier Skauby til DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.