Presset øker på Spanias statsminister Mariano Rajoy. Uten en formell søknad om krisehjelp fra landet skjer det nemlig ingenting med redningsplanen som sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ECB) lanserte tidligere denne måneden.

Rentelettelse
Spania har riktignok opplevd at rentene på landets statsgjeld har falt markert tilbake i annenhåndsmarkedet etter at sentralbanksjefen lanserte ordningen Outright Monetary Transactions (OMT) i forbindelse med rentemøtet 6. september.

Ordningen åpner for at sentralbanken kan gjennomføre ubegrensede støttekjøp av statsgjeld fra land som opplever sviktende tillit i finansmarkedene. Forutsetningen er imidlertid at landene selv ber om slike støttekjøp ved å søke om å nødhjelp fra eurosonens permanente krisefond ESM.

Selv om ECB så langt ikke har kjøpt en eneste statsobligasjon gjennom sitt nye støttekjøpsprogram, har annonseringen av planen likevel bidratt til å sende rentene på spanske tiårslån ned mer enn 1,2 prosentpoeng.

Spanske tiårslån handles mandag med en rente på 5,65 prosent - noe som riktignok fortsatt er skyhøyt over det antatt trygge betalere som Tyskland må ut med for tilsvarende lån - men likevel betydelig lavere enn toppnivåene på godt over 7,5 prosent som Spania opplevde tidligere i år.

Kan gi negativ reaksjon
Men utviklingen kan fort snu dersom statsminister Mariano Rajoy og de andre regjeringsmedlemmene ikke snart antyder at en søknad om krisehjelp er på vei, mener sjeføkonom Michaela Marcussen i Socite Generale.

- Ytterligere trenering fra spanske myndigheter vil høyst sannsynlig føre til en negativ markedsreaksjon, skriver hun i en oppdatering fra meglerhuset mandag.

Første mulighet for en formell søknad kommer trolig denne uken når landet torsdag og fredag skal gjennom en trippel-test i markedene: Budsjettet for neste år legges frem torsdag, en plan for strukturelle reformer skal ifølge rapportene også legges frem torsdag, mens analysebyrået Oliver Wyman leverer den endelige rapporten om spanske bankers refinansieringsbehov fredag.

- Markedene ønsker at Spania søker om hjelp og dermed sette ECBs OMT-ordning på prøve. Trippel-annonseringen denne uken bør kunne skape et grunnlag for å be om den forutsatte assistansen, men Spania kan komme til å vente med en formell søknad, skriver Marcussen i oppdateringen fra Societe Generale.

«Kommunikasjonsproblem»
En ytterligere utsettelse vil trolig bli tatt svært dårlig imot i Tyskland, der politikerne mener det er på høy tid at statsminister Rajoy bestemmer seg.

- Han må redegjøre for situasjonen. Når han ikke gjør det viser det at Rajoy tydeligvis har et kommunikasjonsproblem. Dersom han trenger hjelp, så må han si det, sier finanstalsmann i Michael Meister i Angela Merkels regjeringsparti CDU til Bloomberg Television mandag.

EU-president Herman von Rompouy advarte også mandag mot «en tendens der man mister følelsen av at det haster».

Mot søppelstatus
Selv om en formell søknad trolig vil være en tung innrømmelse for Rajoy, mener sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets at en krisepakke trolig vil slå heldig ut for landet. Dersom en formell søknad blir sendt, vil det utløse både penger fra krisefondet ESM til å refinansiere gjeld som forfaller og samtidig gi ytterligere rentelettelse gjennom ECBs tilbakekjøpsprogram OMT.

- Vi vil tolke en mulig søknad om krisehjelp som svært positivt, både fordi landet dermed vil være mer tilbøyelig til å fortsette og kanskje få fortgang i arbeidet med strukturelle reformer, slik ESM forutsetter, og fordi en slik krisehjelp vil være svært nødvendig, spesielt med tanke på den alvorlige finansielle siutasjonen hos Spanias regionale myndigheter, skriver Syed i en oppdatering mandag.

Uten en formell søknad om hjelp kan landet også havne i ytterligere problemer hos kredittvurderingsbyråene. Ifølge Reuters kan Moody's allerede denne uken komme til å nedgradere spansk statsgjeld til søppelstatus, selv om byrået har uttalt at en formell søknad om krisehjelp vil være velkommen.

- En formell søknad om hjelp ventes ikke innsendt før presentasjonen av reformprogrammet mot slutten av uken og på kort sikt kan den ventede endringen i Moody's kredittvurdering skape ytterligere press og usikkerhet omkring situasjonen i Spania, skriver senioranalytiker Sverre Holbek i en oppdatering fra Danske Markets mandag.

LES OGSÅ:

- Hvis dette ryker er det slutt

EU-kommissær kritiserer spansk ubesluttsomhet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.