I 2007 inngikk Kjell Inge Røkkes Aker asa en avtale med Næringsdepartementet og de svenske Wallenberg-selskapene SAAB og Investor om felles eierskap i Aker Kværner, nåværende Aker Solutions. Samarbeidet ble organisert i et nytt selskap: Aker Holding.

Nå er drømmen om et industrielt samarbeid høyst sannsynlig over, for i avtalen var det inkludert en utvei for svenskene. Kjell Inge Røkkes Aker asa forventer å måtte kjøpe ut sine svenske industrikompiser fra Aker Holding 30 juni.

Da har nemlig Wallenberg-selskapene Investor og Saab vært eiere i Aker Holding i fire år, og de kan selge seg ut, i følge avtalen. Den mye omtalte og omstridte avtalen innebærer at svenskene kan selge seg ut til samme pris som de kjøpte for etter fire år, 160,16 kroner Aker Solutions -aksjen. I dag er aksjen verdt 125 kroner. Det gir en totaldifferanse på rundt 380 millioner kroner, i forhold til om Aker skulle kjøpe aksjene i markedet.

- Vi har lagt til grunn at den opsjonen blir utøvd i vår finansielle planlegging, men jeg vil ikke spekulere i om Investor og Saab vil selge eller ikke, sier finansdirektør i Aker ASA Trond Brandsrud til DN.no.

- Ikke en strategisk investering
Da avtalen med svenskene ble gjort uttalte daværende næringsminister Dag Terje Andersen at dette var kimen til et større industrielt samarbeid mellom Sverige og Norge.

Wallenberg-selskapet Investor AB, som sitter med 7,5 prosent av Aker Holding direkte og 2,5 gjennom Saab, vil nå ikke engang kommentere eierposisjonen i Aker Solutions.

- Dette er en veldig liten finansiell investering for oss. Det er ingen strategisk investering og ingenting som vi diskuterer, sier Oscar Stege Unger, pressetalsmann for Investor til DN.no.

Når Investor selger, blir det ikke sendt melding til markedet.

- Når vi i gjør noe så vil vi kommunisere det i den følgende kvartalsrapporten til hele markedet samtidig, sier Unger.

Må beholde aksjene
Mens svenskene bandt seg i fire år, lovet Røkke og staten å sitte i posisjonen i minst 10 år. Det gir seks år til med samarbeid mellom Næringsdepartementet og Røkkes menn. I mellomtiden har selskapet staten kjøpte seg inn i både endret navn og gjennomgått store omveltninge (se faktaboks).

Aker asa er forpliktet til å kjøpe ut Investor/Saab etter fire år. Og de er også forpliktet til å sitte på disse aksjene til 2017, ifølge Aker Holding-avtalen. Derfor er det ikke så viktig om aksjekursen er lavere nå enn da avtalen ble inngått, mener Trond Brandsrud.

- Vi må beholde de ti prosentene, og prisen på dem har jo vært klar hele tiden. Sånn sett er alt regulert av avtalen, og dette er ganske så udramatisk. Vi har ståltro på Aker Solutions, sier han.

Kjøpet vil medføre at Aker går fra 24 til 28 prosents eierandel i Aker Solutions.

Godt samarbeid
- Er det noen sammenheng mellom det arbeidet dere har gjort i Aker Solutions de siste månedene, og at dere ønsker å synliggjøre verdier og få opp aksjekursen før transaksjonen med svenskene?

- Nei, overhodet ikke. Det har skjedd helt uavhengig. Vi må jo ut med det samme uansett hva aksjekursen er. Det påvirker vår verdijusterte egenkapital, men det har ikke noe å si for hva vi må ut med.

Brandsrud sier at Aker ASAs samarbeid med staten og Wallenbergsfæren i Aker Holding har vært veldig godt

- Alle eierne i Aker Holding er aktive og har stort engasjement i å videreutvikle Aker Solutions.

- Har dette samarbeidet hatt en viktig rolle i endringene som er skjedd i Aker Solutions?

- Ja, vi har hatt en god dialog om hvordan man skal påvirke og vuidereutvikle selskapet. Vi eier jo 40 prosent av aksjene, sier han.

Leter etter en sjef
Det er fortsatt ikke ansatt noen ny toppsjef i Aker Solutions. Øyvind Eriksen er både styreleder og fungerende administrerende direktør, og slik har det vært siden tidlig i fjor sommer.

- Har Aker Holding også en finger med i spillet når det ennå ikke er ansatt en ny sjef i Aker Solutions?

- Ja. Vi har synspunkter på å at når man nå skal finne en ny permanent leder så må vi jobbe for å finne den rette. Dette er vi inneforstått med og enige om.

- Har dere en kandidat nå?

- Det vil jeg ikke kommentere.





Aker Holding ble til ved at Aker asa overførte eierposten på 40,1 prosent i Aker Solutions til det nye selskapet Aker Holding. I dette selskapet fikk Aker 60 prosent, den norske stat 30 prosent, SAAB 7,5 prosent og Investor 2,5 prosent. Aker Holding eier 40,1 prosent i Aker Solutions.

Opsjonsavtalen gir Wallenberg-selskapene en rett til å selge aksjeposten til Aker etter fire år til en pris som garanterer dem 10 prosent avkastning. Aker har på sin side en rett til å kjøpe aksjene til en pris som gir Wallenberg-selskapene 40 prosent avkastning. Det innebærer at svenskene er sikret mot kurstap og garantert en rente på minimum 10 prosent, men maksimum 40 prosent.

Har du glemt hva som skjedde da Aker Solutions kjøpte nærstående selskaper i 2009, bli oppdatert her: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.