Onsdag delte Michelin-guiden deler ut sine stjerner. Samtidig varsler næringsminister Monica Mæland at det nå skal bli lettere å starte nye restauranter og kafeer i Norge.

Næringsministeren forslår like godt å skrote hele serveringsloven.

 

– Vi opplever at det er stor usikkerhet knyttet til effekten av loven. Loven er en ekstra barriere for å starte bedrift. Serveringsbransjen er også allerede underlagt mange andre regelverk som gjør det hele uoversiktlig og mye er allerede regulert andre steder.

– Så, sammenfattet: Den trengs ikke?

– Det er helt korrekt. Med ett unntak.

Vil beholde én bestemmelse

Unntaket er at loven per i dag regulerer åpningstidene til serveringssteder. Den delen av loven foreslår Nærings- og fiskeridepartementet nå at flyttes over i en egen lov.

Serveringslovens andre sentrale deler er i dag to krav til den som ønsker å starte et sted med matservering:

  • Man må gjennomføre en etablererprøve, med spørsmål om de ulike lovene som regulerer serveringsbransjen.
  • Man må søke om en serveringsbevilling. Kravet for å få den er at man har en daglig leder og at både bevillingshaveren, daglig leder og andre med innflytelse på driften må ha uklanderlig vandel.

Hilses velkommen av restauranteier

Administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen er glad for forslaget.

– Vi har nok av andre lover. Etablererprøven er en grei innføring, men alle kan lese seg opp på det på å få dager og det har ingen relevans for driften og det å drive lovlig, sier Sæther.

Fursetgruppen eier tilsammen 20 restrauranter i Oslo, deriblant 50 prosent av Maaemo, som onsdag fikk tre stjerner i Michelin-guiden.

– Hvilken av dagens nyheter er du mest glad for?

– Haha, jeg nøyer meg med å si at det er en gledens dag.

Næringsminister Monica Mæland og Gjøran Sæther i Fursetgruppen i samtale utenfor restaurant Festningen på Akerhus Festning. Foto: Fredrik Bjerknes
Næringsminister Monica Mæland og Gjøran Sæther i Fursetgruppen i samtale utenfor restaurant Festningen på Akerhus Festning. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)
 

Forventer motstand

Forslaget fra næringsministeren sendes på høring denne uken.

Mæland sier hun er forberedt på motstand.

– En del arbeidstagerorganisasjoner vil være uenige i dette og mene det gir feil signal.

– Serveringsbransjen er en bransje hvor det hvar vært en del utfordringer knyttet til svart omsetning og arbeid, uverdige arbeidsforhold, hvitvasking og mathygiene. Men vi ser det slik at serveringsloven ikke er et effektivt virkemiddel mot noe av dette.

Her drikker de og spiller på jobben

Lager dataspill i overetasjen – tester dem på bargjestene i underetasjen
Til dette utestedet kan du komme helt alene. Sjansen er stor for at du blir involvert i et spill, eller bli spurt om å teste en app. Bli med til Work Work, møteplassen for teknologiinteresserte mennesker.
01:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.