I to dager har eksperter fra byggenæring, kommuner og FoU-miljøer gått sammen for å finne helt konkrete tiltak som kan bidra til mer effektive byggesaksprosesser, innovasjon i byggenæringen og forenkling av regelverket. Resultatet ble overlevert Navarsete tirsdag ettermiddag:

– Her er det mange forslag vi skal ta tak i. Jeg har allerede bedt Direktoratet for byggkvalitet følge opp noen av disse umiddelbart, sier stsaråden til NTB.

I dag oppleves saksbehandlingsprosessen fra planlegging til bygging kan starte som tung, med mye papirarbeid og ventetid.

– Noe av det vi skal i gang med er en elektronisk registrering av saker, der folk kan registrere søknader digitalt, få tilbakemelding umiddelbart om noe er feilaktig eller mangler, og få et svar raskt. Ikke bare vil det gjøre prosessen lettere for de fleste, det vil også frigjøre ressurser som kan brukes på større, mer krevende byggesaker, sier kommunal- og regionalminister Navarsete.

Sjekk inn

Boligkjøp, -utbygging og -oppussing er for de fleste den største investeringen de foretar i løpet av livet. Lang saksbehandling og kompliserte prosesser kan føre til stor frustrasjon på veien. Nå skal også regelverket gjøres mer forståelig og prosessene mer formålstjenlige.

– For folk flest vil tiltakene gjøre det enklere å rehabilitere bygg, det blir enklere å få svar. Tenk på hvordan vi har gått over til å digitalisere flyreisene, med selvbetjent innsjekking og bagasjeregistrering. Slik håper vi at også de mindre og enkle byggesakene skal kunne behandles framover, det er heller ikke så sikkert at det offentlige må inn i absolutt alt. Men akkurat det er selvsagt en diskusjon vi må ta på politisk nivå, sier Navarsete.

Begeistring

Direktør Morten Lie i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er svært fornøyd:

– En slik frittenkende dialog på tvers av sektorer har vi ikke prøvd før, så det har vært veldig spennende.

Både han og Navarsete framhever at forenklede prosesser er et ønske både fra offentlige og private aktører. Det handler blant annet om å få slå sammen planprosesser og byggesaksprosesser, og se disse i sammenheng. I dag ligger plan og byggesak under to ulike departementer.

– Det er også kommet forslag om en prosess med orientering mot sluttproduktet og avkl#229 av målkonflikter tidlig i prosjektet.

– Dette er et av de mest spennende møter jeg har vært på på lenge, det er utrolig hva de har fått til på to døgn, jeg ønsker en fortsatt dialog med næringen, sier Navarsete.

Sammen med byggenæringen har det offentlige nå et kunnskapsløft i gang for å heve kompetansen og øke produktiviteten. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.