Norge står foran et økonomisk vendepunkt, spår økonomene i meglerhuset Swedbank First Securities.

Rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen har nå nedjustert utsiktene for veksten i norsk økonomi til neste år. Det betyr blant annet:

  • Økt arbeidsledighet
  • At renten kan bli kuttet
  • At kronen svekkes

Meglerhuset nedjusterer i disse dager prognosen for veksten i norsk fastlandsøkonomi til neste år fra 2,9 prosent til 2,25 prosent. Grunnen er svakhetstegnene som har vist seg i flere av Norges viktigste handelspartnere den siste tiden.

- Vi har spurt oss selv om ikke dette kan være et varsel om at det kan komme dårligere tider i Norge, sier Wilhelmsen til DN.no.

Resesjon i Europa
Både Tyskland og Sverige, som er blant landene vi handler mest med, har opplevd et markert vendepunkt i industrien de siste månedene. De samme tendensene har også vist seg i Frankrike.

- Når det går så markert mye dårligere i Sverige, Tyskland og Frankrike er det naivt å tro at vi ikke blir rammet. I det siste har vi begynt å tenke på at vi kan stå foran svakere utvikling i norsk økonomi, sier Wilhelmsen.

Han tror på en nedgang i aktiviteten i eurosonen, målt ved det samlede brutto nasjonalproduktet, på 0,5 prosent til neste år. Det vil gi seg utslag her til lands i form av det Wilhelmsen omtaler som «en mild nedgangskonjunktur».

LES MER:

Smitter på flere måter
Wilhelmsen mener vi vil bli smittet av den internasjonale oppbremsningen på to måter:

  • Svakere utvikling hos våre viktigste handelspartnere Tyskland og Sverige. I tillegg er det kommet svakere tall fra land som Japan.

- Vi får dårligere avsetning for varene vi eksporterer til disse landene, sier Wilhelmsen.

  • På toppen av dette har kronekursen vært sterk og blitt sterkere.

- Konkurransesituasjonen for norske eksportbedrifter er blitt vanskeligere, konstaterer rente- og valutastrategen.

Til forskjell fra Europa vil det fortsatt være en vekst på over to prosent i norsk økonomi, men omslaget er likevel merkbart, mener Wilhelmsen:

- Vi har snudd fra å tro på en vekst over trend til en vekst under trend.

Det vil blant annet føre til en liten oppgang i arbeidsledigheten, selv om Wilhelmsen mener det «foreløpig ikke er noe dramatisk».

Mulig rentekutt
For renten og kronekursen vil utslagene bli større:

- Renteoppgangen blir utsatt, sier Wilhelmsen.

I sin siste prognose antyder Norges Bank at renten kan bli hevet allerede i mars neste år. Wilhelmsen tror renteoppgangen minst vil bli utsatt til slutten av det neste året.

- Og vi utelukker ikke at Norges Bank blir nødt til å kutte i stedet for å heve renten.

Samtidig tror han at kronen vil svekkes fra dagens nivå på rundt 7,30 kroner for en euro til rundt 7,50 kroner for en euro på 12 måneders sikt.

Les også:

<b>Prisstopp kan ramme rentehopp</b>

<b>Slik vil han dempe boligprisveksten</b>

<b>Derfor kommer boligprisveksten til å skyte fart </b>

BAKGRUNN: Bråstopp for industrikjempene

Norsk økonomi i 2013



Eurosonen i 2013