Etter å ha vært tilsynelatende immune mot krisen i Europa, begynner virkningene av tre år med europeisk nedtur å slå inn over Norge.

NHO-bedriftene venter nå en markert svakere markedsutvikling neste år, viser Næringslivets økonomibarometer.

Barometeret er NHOs undersøkelse blant medlemsbedriftene, og legges frem mandag.

Tredjekvartalsrapporten gir dermed klare indikasjoner på at resesjonen i mange europeiske land for alvor er i ferd med å treffe norsk økonomi.

- Det går greit for Norge på kort sikt. Men om noen år kan vi få en svakere utvikling og vi risikerer at fastlandsøkonomien forvitrer. Vi har ikke hatt lavere investeringsnivå siden 70-tallet. Det er en farlig utvikling, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk, i en pressemelding.

Markert nedgang
Ifølge den ferske rapporten nedjusterer de eksporttunge NHO-bedriftene forventninger om salg, priser og driftsresultat markert sammenlignet med svarene i forrige kvartal.

- Det er møbelindustrien, metaller og kjemiske råvarer som særlig sliter, oppgir NHOs pressekontakt Øyvind Lind-Fossen til DN.no.

- Uvanlig
«EU-landenes samlede industriproduksjon var i juni 2012 mer enn to prosent lavere enn ett år tidligere og det slår rett inn i markedene for norskproduserte råvarer og investeringsvarer. Den høye aktiviteten i oljesektoren og god vekst i privat forbruk har imidlertid holdt veksten oppe i norsk økonomi så langt», heter det i pressemeldingen fra NHO.

- Investeringene i fastlandets næringsliv ventes å holde seg lave, noe som er uvanlig i norsk økonomi i denne fasen av konjunkturoppgangen og med den sysselsettingsvekst vi nå har, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO i pressemeldingen.

Aarnes mener også det er grunn til å vente en avdemping av veksten i oljeinvesteringene neste år.

Økonomibarometeret for tredje kvartal er basert på tall fra over to tusen norske bedrifter som vurderer høsten 2012 og 2013.Les mer:
- Norge i særstilling
Stoltenberg advarer mot store lønnsøkninger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.