John Fredriksen har i mange år kjempet en intens kamp om makten i den tyske reiselivsgiganten TUI AG. Til tross for at han lenge har vært blant selskapets største aksjonærer har forsøkene på å få en plass i selskapets styre blitt effektivt stoppet av de andre aksjonærene.

Nå har imidlertid Fredikrsen skiftet taktikk. Fredriksen og hans nærmeste medarbeider Tor Olav Trøim har lagt den bitre striden bak seg, og forsøker istedet å få til et samarbeid med de andre aksjonærene. Planen er å skape en europeisk chartergigant.

Torsdag gjennomførte Fredriksen en aksje-rokade som et ledd i denne planen. Han solgte unna alle aksjene sine i det britiske datterselskapet Tui Travel Plc. Aksjeposten, som utgjorde 5,4 prosent av det britiske charterselsskapet, ble solgt for 220 millioner pund, som tilsvarer nær 2,2 milliarder kroner.

Pengene brukte Fredriksen til å kjøpe seg ytterligere opp i Tuis tyske morselskap TUI AG. Det tyske selskapet kontrollerer aksjemajoriteten i det britiske datterselskapet.

Vurderer fusjon
Fredriksens nære medarbeider, Tor Olav Trøim, sier til Reuters at Fredriksen ikke bare tjente gode penger på salget av Tui Travel-aksjene. Nå har han også sikret seg mer innflytelse i morselskapet.

- Ved å øke vår beholdning i TUI AG har vi et bedre utgangspunkt i diskusjonene om fremtiden, sier Trøim til nyhetsbyrået.

- Målet vårt er å skape et samlet turistselskap. En fusjon mellom TUI Travel og Tui Travel Plc er en mulighet, legger han til.

«God atmosfære»
Fredriksen kontrollerer nå mer enn 20 prosent av aksjene i TUI AG. Den russiske stålmilliardæren Aleksej Mordasjov er selskapets største eier med over 25 prosent av aksjene.

Mens Fredriksen og Mordasjov tidligere kjempet en knallhard kamp om makten i selskapet, har de nå begynt å samarbeide om selskapets fremtid.

- I motsetning til tidligere, har vi en svært god dialog med aksjonæren Mordasjov. Vi har også en sterk tro på ledelsen og styret i TUI AG og Tui Travel Plc, sier Trøim til Reuters.

Fredriksen og Mordasjov har tidligere diskutert å slå de to selskapene sammen, uten noe form for oppgjør. Den gangen gikk imidlertid TUI AG imot forslaget.

- Vi ønsker å ha konstruktive diskusjoner og en god atmosfære. Vi har en helt åpen agenda, sier Trøim til nyhetsbyrået.

LES OGSÅ:

Mot tysk omkamp for Fredriksen

Fredriksen nektes Tui-styreplass

Fredriksen hamstrer i TUI (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.