Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

Et mikroklimatisk lykketreff er fundamentet for Harald Hexamers viner. For i Nahes trange daler sørvest i Tyskland, kan det nemlig bli svært varmt.

– Men om natten, da reiser druene mine på spa, forklarer Harald Hexamer.

De kalde fallvindene som kommer ned fra høysletten Hunsrück, kjøler ned plantene og fører til en langsom modning av druene. En lang vekstperiode med stor variasjon mellom dag- og nattemperatur fører til presise søte viner med en nærmest eksplosiv syre; dette er balansekunst på høyt nivå.

Kokk vs. bonde. Det var på ingen måte skrevet i sten at Harald Hexamer skulle videreføre driften av familiegården, som ble etablert av tippoldefaren hans den gang vinene herfra ble solgt som Rheinwein.

– Jeg var usikker på om jeg ville bli kokk eller vinbonde. Jeg elsker å lage mat, men etter å ha jobbet et år som kokk i forsvaret, bestemte jeg meg for å satse på vin og tok over driften i 1999. Jeg er rett og slett blitt avhengig av å kunne slappe av i vinmarkene om morgenen. Uten dette tror jeg at jeg ville blitt gal, sier den entusiastiske vinmakeren.

Sammen med faren lager han bedre og mer fokuserte viner for hvert år som går, og er nå i ferd med å løfte familiens navn opp blant de store i området.

Åtte minus. Hexamer eier i dag 21 hektar med vinmark i Nahes lappeteppe av jordsmonn og klimatiske soner. Meddersheimer Rheingrafenberg er ryggraden i familiens produksjon, og vinene fra marken med rød sandstein og kvartsitt er mineralske, stramme og transparente.

Fra Sobernheimer Marbach høster Hexamer modnere druer til sine søte viner. Eisweinen herfra, laget på druer høstet en iskald novembernatt i 2012, er blant de beste søte vinene å finne i Vinmonopolets bestillingsliste, og det til en svært hyggelig pris.

Vokser Harald Hexamer har gjennomført en økning av sitt totlale vinmarksareal, og sitter nå på totalt 22 hektar. De siste tilskuddene finner vi i Schlossbockelheim og i Meddersheimer Rheingrafenberg. - Men nå er det nok for en stund, sier Harald med et smil om munnen. Det er betryggende.

 

6651 Hexamer Schlossböckelheimer Königsfels Riesling Trocken 2013
Hexamer
Nahe, Tyskland
Kroner 174,60 bestilling
88 poeng
Record Vinimport
Mineraler og limefrukt med innslag av fersken og hvite blomster på duft. Kjølig og konsentrert frukt på smak med en mineralsk, fersk frukt i finish. Pen syre. Drikk nå til 2020. Drikk til fet fisk og sushi. BDK

4161 Hexamer Schlossböckelheimer In den Felsen Porphyr Riesling 2013
Hexamer
Nahe, Tyskland
Kroner 149,60 bestilling
87 poeng
Record Vinimport
Dufter av frisk kiwi og appelsinblomst med innslag av mineraler. Balansert frukt på smak med en delikat, lett sødme og en lang fersk, syrlig finish. Drikk nå til 2020. Passer til krydret sjømat. BDK

14157 Hexamer Schlossböckelheimer Riesling Trocken 2013
Hexamer
Nahe, Tyskland
Kroner 154,70 basiskategori 2
87 poeng
Record Vinimport
Nektariner, epler og søte blomster på duft. Leskende kjølig frukt med en bitende, tørr mineralitet og en ren syrlig utgang. Drikk nå til 2020. Passer til fet fisk. BDK

50925 Riesling Spätlese Trocken Meddelsheimer Rheingräfenberg 2013
Hexamer
Nahe, Tyskland
Kroner 159,90 basiskategori 5
86 poeng
Record
Floral duft med hint av tørket frukt og voks. Frisk syre på smak med en lett mineralsk og moden frukt. Tørr finish med en frisk utgang. Drikk nå til 2018. Passer til fet fisk og sushi. MB

80387 Hexamer Riesling Trocken 2013
Hexamer
Nahe, Tyskland
Kroner 136,90 basiskategori 5
86 poeng
Record Vinimport
Kjølig grapefrukt og eple på duft. Spenstig, mineralsk frukt på smak med en slank og tørr utgang. Fremdeles mye kvalitet for pengene.  Drikk nå til 2018. Passer til fet fisk. BDK

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.