Tomra skulle levere 15 resirkuleringssentre til den britiske matvaregiganten Tesco innen utgangen av 2006. Da det ble klart at underleverandøren ikke kunne holde sin del av avtalen, måtte Tomra snu seg rundt. Dette fortalte konsernsjef Amund Skarholt på ettermiddagens presentasjon av resultatene for fjerde kvartal.

Løsningen man valgte var Partnertech, som man også jobber sammen med på andre produkter. I følge Tomras Skarholt tar en slik helomvending normalt 5 til 6 måneder, men i dette tilfellet fikk Tomra og Partnertech det til på fem til seks uker.

Dyr lærdom
Erf#229en var dyr lærdom for Tomra. Frykten for å legge alle eggene i en kurv, var årsaken til at man ikke gikk for Partnertech da den opprinnelige beslutningen ble fattet sommeren 2006.

- Å ta kjapp lærdom kan være veldig dyrt, oppsummerte en oppriktig Tomra-sjef, som la til at man skulle ha lagt alle eggene i samme kurv.

Etter skjema
Fortsatt ligger leveransene av resikuleringssentrene noe etter skjemaet. Innen utgangen av mars mener Skarholt selskapet vil komme ajour med leveransene av de 15 sentrene til Tesco.

- Vi har fem igjen å levere. Det blir én i hver uke frem til slutten av mars, sier Skarholt til dn.no.

Tesco har bestilt 100 sentre totalt, og de øvrige 85 skal leveres i juni, juli og august. Tomra mener Tesco-samarbeidet har et potensial på totalt 500 maskiner, og håpet er at butikkjeden vil bestille ytterligere 400 sentre mens Tomra fortsatt har en produksjonslinje som er operativ.

Hver av disse maskinene koster rundt 1,2 millioner kroner til 1,3 millioner kroner, og så langt er Tomra de eneste som er i dette markedet. Prosjektet kaster foreløpig ikke noe penger av seg, men Skarholt mener satsingen på løsninger som ikke er avhengig av myndighetsbeslutninger er veien fremover for Tomra.

- Dette er forberedelser til fremtiden, sa Skarholt til de fremmøtte analytikerne og pressefolkene.

Tjener ikke penger - ennå
Forretningsområdet som resirkuleringssentrene er en del av hadde driftsutgifter på 27 millioner kroner i fjerde kvartal 2006, mens inntektene nådde 8 millioner kroner.

Totalt hadde Tomra et meget sterkt kvartal, og inntektene oversteg analytikernes forventninger med god margin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.