Når hele musikksamlingen ligger på en harddisk og den optiske CD-en er fjernet fra det musikalske regnestykket, har det klart et par fordeler. For det første er all musikken tilgjengelig ved et tastetrykk. For det andre kan du bruke stueveggen til noe annet enn hylleplass for CD-er, og du slipper at plater ligger og slenger ved stereoen. Og best av alt: det kan låte like bra! Forutsatt at musikken er lagret i CD-kvalitet.

Enda mer praktisk er det å abonnere på en strømmingstjeneste som for eksempel Wimp eller Spotify. De gir tilgang til nærmest uendelig med musikk, som spilles av på direkten over internett. Det har aldri vært lettere å oppdage ny musikk, og du slipper å lagre på harddisk. Ulempen er at disse per i dag ikke tilbyr tapsfri komprimering, så lydkvaliteten er ikke helt på høyde med CD. Men bra nok til daglig bruk.

I denne testen tar vi for oss kompaktanlegg som strømmer musikk i hver sin grad. Felles for alle er at de er trådløse, så du trenger ingen nettverkskabel.

Panasonic SC-HC55

Passer på veggen
Panasonics stereoanlegg er slankt og passer glatt inn i bokhylla. Eller monter det på veggen. Praktisk, og lett i bruk.

 

Med sine syv centimeter i dybden kan dette lekre anlegget monteres rett på veggen. Integrert iPod-dokk, CD-spiller og FM-radio er på plass, og strømming skjer trådløst via bluetooth.

Den slanke bassen gjør at det låter fislete i et stort rom, derfor passer dette anlegget bedre i et lite rom som et soverom eller kjøkken. Lydmessig kan det derfor være en fordel å plassere anlegget i en bokhylle fremfor veggmontering, da får du litt mer bass. Men dette anlegget skulle absolutt hatt subwooferutgang.

Diskantområdet er tilbakeholdent, slik at det blir lite luft i tonene. At dynamikken er begrenset, kan vi på sin side leve med. Dette er tross alt et mikroanlegg.

Lyden med bluetooth er flatere enn fra CD og iPod, men forskjellen er ikke spesielt stor. Dette fordi anlegget ikke helt er i stand til å få frem alle detaljene fra en ellers god lydinnspilling.

Les hele testen av Panasonic SC-HC55 hos Lyd&Bilde.

Creative ZiiSound D5x og DSx

Lyd for utbygging
Creative sin nye serie bluetooth-høyttalere kan bygges ut til trådløs multirom uten at du trenger hjemmenettverk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.

 

Dette oppsettet kommuniserer trådløst med en avspiller via bluetooth. Start med én D5x, en liten stereo lydplanke separert i venstre og høyre kanal. Så snart du legger til en til, linkes de to slik at den ene gjengir venstre kanal og den andre den høyre. Dermed kan du få et mye bredere stereobilde. Synes du høyttalerne har for lite bass, finnes den trådløse subwooferen DSx.

Det virker enkelt på papiret, men Creative-høyttalerne er et lite mareritt å få til å fungere. Link-knappen trykkes inn på høyttaleren, deretter på spillerens sender. Deretter kan du gjøre morgengymnastikken din før de håndhilser på hverandre og det kommer lyd.

Med én D5x gjengis musikken litt klarere og med bedre dynamikk enn med Panasonic SC-HC55, slik at kraftige sangstemmer kommer bedre ut fra musikken. Bass er det derimot lite av, og diskantområdet er ganske hardpakket og flatt.

Med subwooferen DSx kommer bassen frem. Den går ikke superdypt, og den mangler litt kraft. Spiller du for høyt, holder den ikke helt følge med høyttaleren. Men på normalt lydnivå henger den med, og er ganske rask.

Lyden er totalt sett grei nok, men brukermessig er anlegget et sant mareritt.

Les hele testen av Creative ZiiSound D5x og DSx hos Lyd&Bilde.

Philips Streamium MCi8080

Anlegget som kan ”alt”
Dette anlegget kan strømme musikk trådløst til hele hjemmet, fra PC eller USB-harddisk. DVD-spiller er også innebygd, her er med andre ord alt du trenger.

 

Dette er hovedanlegget i et utbyggbart multiromssystem, og kobles til nettverket trådløst eller med kabel. Det kan utvides med en eller flere miniklienter av typen NP3700, som plasseres rundt i hjemmet og gir lyd fra seg. For eksempel ha en på badet og en på soverommet. Anlegget strømmer musikk fra en nettverksdatamaskin eller harddisk, eller lagre musikken din på den medfølgende 160GB USB-harddisken.

Anlegget, som har DVD-spiller, ser lekkert ut, og kan opereres med fjernkontroll eller via berøringsskjermen som stikker opp fra toppen.

All musikken kan styres fra fjernkontrollen, eller last ned en iPhone- eller Android-app som gjør telefonen om til fjernkontroll. Da får du langt bedre oversikt. Vær klar over at anlegget ikke kan strømme Apple Lossless eller AIFF.

Lydmessig varter systemet opp med en meget fyldig bass. Overtoneområdet er også meget luftig, slik at kvinnevokaler og lyse instrumenter gjengis finmasket og pustende. Lydbildet er også stort og åpent.

Svakheten ligger i en litt vel tilbakeholden mellomtone, som gjør at musikken får en litt overdreven ”loudness”-faktor. Dette kan justeres noe, men vi får aldri den store mellomtonen vi ønsker oss. Det er også begrenset med dynamikk.

Alt i alt et meget brukervennlig anlegg som er et velfungerende nav i hjemmet, men som har et par lydmessige mangler.

Les hele testen av Philips Streamium MCi8080 hos Lyd&Bilde.

Sony CMT-G2NiP

Fleksibelt og rimelig (Beste kjøp)
Sonys stereoanlegg strømmer musikk trådløst fra PC-en, og innebygget AirPlay gjør at du kan strømme direkte fra et mobilt Apple-produkt.

 

Anlegget fra Sony i retro hi-fi-design har mange av de samme funksjonene som Philips Streamium MCi8080. Det inkluderer trådløs nettverkstilkobling og strømming fra datamaskin eller en nettverksharddisk. Og selvsagt internettradio. I tillegg er USB-inngangen iPod-kompatibel, så du ikke trenger ekstern dokk for å koble til din iPod eller iPhone. Enda bedre er det at anlegget har innebygd AirPlay, slik at du ikke trenger å dokke din i-dings i det hele tatt. Spesielt kult for iPad-eiere, da det store brettet ikke kan dokkes.

Sony-anlegget er like lett å koble opp som Philips sitt, og man trenger slett ikke være hjernekirurg for å bruke det. Men å bla i musikken som ligger på nettverksharddisken via Sonys fjernkontroll med øynene rettet mot den lille tegnruten er litt knotete. Man må stå ganske tett på anlegget for å se artister og titler på sanger. Vi skulle ønske Sony hadde en tilsvarende fjernkontrollapp for iPhone og Android.

iTunes- og iPhone-brukere vil derimot oppleve en enklere tilværelse, via AirPlay. Enklere en dette er det nemlig ikke å strømme musikk, dessuten nødvendig om du kun har Apple Lossless-filer i samlingen.

Lydmessig har Sony mer fokus i mellomtoneområdet enn Philips, og den dynamiske kontrasten i musikken er bedre, med kjappere attakk. Dessuten henger bassen bedre sammen med resten.

Også Sony har sine mangler. Vi kunne godt ønske oss enda mer oppløsning i overtonene, og selv om dynamikken er bedre enn hos Philips, ville ikke enda mer sprut og gnist vært å forakte. Når det kommer til ytelse i forhold til pris, har Sony gjort det meget bra med CMT-G2NiP.

Les hele testen av Sony CMT-G2NiP hos Lyd&Bilde.

Logitech Squeezebox Touch og Z623

Trådløs og kraftig PC-lyd
Logitech Squeezebox Touch har enkelt brukergrensesnitt og dekoder de fleste lydfiler. Logitecs kraftigste PC-høyttalere gir dessuten mektig lyd.

 

Squeezebox Touch er en nettverksstrømmer som fungerer som bindeledd mellom PC-en eller Mac-en og stereoanlegget. Styr direkte fra datamaskinen, eller bruk tegnruten på Squeezebox for å manøvrere ved hjelp av sitt berøringspanel eller medfølgende fjernkontroll. Eller last ned fjernkontrollapp for din smartmobil – da blir grensesnittet veldig likt AirPlay. Squeezebox fungerer også med tilleggstjenester som Spotify og Wimp direkte.

Logitechs kraftigste 2.1-høyttalersystem Z623 brukes i anledningen. Disse låter kraftigere og større enn Creative-anlegget. Subwooferen oppleves som litt tregere og mindre kontant, men går dypere, og totalt sett har høyttalerne kraftigere lyd med en helt annen oppløsning oppover enn Creative.

Man kan også spille høyere enn med Philips og Sony, og med dypere bass. Men Logitech-høyttalerne er ikke like oppløst som disse. Totalt sett liker vi Logitech-løsningen. Squeezebox Touch kan på det varmeste anbefales, og høyttalerne gir mye for pengene.

Les hele testen av Logitech Squeezebox Touch og Z623 hos Lyd & Bilde.

Sonos Connect:Amp, Bridge og Dali Zensor 1

Dynamikk og oppløsning (Best i test)
Sonos har svært populære strømmingssystem med multiromsløsning. Dalis nye budsjetthøyttalere dessuten gir meget god lyd for pengene.

 

Sonos Connect:Amp (tidligere ZP120) er en nettverksstrømmer med innebygget forsterkning. For å strømme fra datamaskinen må medfølgende Sonos Desktop Controller installeres på Mac eller PC, via denne styrer du Sonos-anlegget. Er du vant til å bruke programmer som iTunes, Windows Media Player eller Winamp, må du nå venne deg på nytt til Sonos. Programmet funker fint, men last ned Sonos Controller for Android eller Apple håndholdte for best mulig brukervennlighet.

Den nye Zensor-serien fra Dali tar over som den nye budsjettserien. Dali hevder å ha puttet inn de absolutt beste elementene for pengene, jobbet mye med delefiltrene og i det hele tatt tynt det maksimale ut av budsjettet. Bokhyllemodellen Zensor 1 er derfor en naturlig kandidat å teste sammen med Sonos-produktene.

Lydkvaliteten er i en annen klasse enn de andre anleggene i testen. Det er bedre sammenheng i tonene, bassen er fastere og mer oppløst, og den dynamiske kontrasten er vesentlig bedre enn hos resten. Selv om anlegget er testens nest dyreste, gir det fremdeles mest for pengene.

Les hele testen av Sonos ZP120, BR100 og Dali Zensor 1 hos Lyd&Bilde.

Se også disse testene: