På klingende sunnmørsdialekt fastslår eiendomstopp Eva Hagen i Hav Eiendom det alle tenker; å grave ut en helt ny bydel i det som historisk har vært en del av Oslos havn, og der kjelleren fortsatt befinner seg under vannflaten, er ikke billig.

- Det er heller ikke grisebillig etterpå, sier Hagen med referanse til forventninger til estetikk og hvordan området skal se ut etterpå.

På et bransjeseminar i regi av DN med flere av landets ledende næringseiendomstopper i Oslo tirsdag tar toppsjefen for seg utvikingen av Bjørvika, en tidligere godstung terminal som i dag blant annet huser det nye operahuset, flere toppselskaper og eksklusive boliger.

Les også: Eiendomsinvestor Anders Buchardt: Blåser i analytikerne

Om noen år vil også det omdiskuerte Munch-museet, som i dag befinner seg på Tøyen, samt Deichmanske bibliotek, kile seg imellom Snøhettas hvite isfjell og Oslo sentralstasjon. Hav Eiendom står bak begge prosjektene.

- De er ajour og til kost. I 2019 skal både Munch og Deichmanske være ferdig, sier Hagen.

De to signalbyggene er imidlertid kun en del av en større utvikling av det som skal bli en del av hovedstaden. Innen femten år skal alt være på plass, ifølge Hagen.

Det tilgrensende boligprosjektet Sørenga vil om noen år også få selskap av prosjektet "Grønlia", ved strandkanten under Ekeberg-restauranten. Primært vil dette være boliger, men det blir også en del næring, påpeker Hav-sjefen.

- Fra 2025 så er dette området som kommer, sier hun.

Hennes erfaring er at beslutningsmyndighetene ønsker tettere konsentrasjon og flere boliger rundt kollektive knutepunkter.

- Tradisjonelt er det utfordring i planprosessen at volumet kuttes. Hos oss, i prosjektet vi har bak Havnelageret, sendte vi inn forslag om å tredoble utnyttelsen. Da fikk vi tilbake en økning på 2000 kvadratmeter, de mente det ikke var stort nok, sier Hagen.

Til tross for at folk flest ihar hatt vanskelig for å visualisere hvordan den nye bydelen se ut når fullført, mener eiendomstoppen at Bjørvika begynner å vise tegn til suksess.

Det reflekteres også de oppnådde prisnivåene både på næringseiendom og boligene i strøket.

- Nå mener vi mer og mer at Bjørvika står som definisjonen på det nye Norge. Nå begynner folk å si at ja, nå ser det ganske bra ut, okei da, du fikk rett. Om fem år er jeg helt sikker på at dere vil være enige med meg, og si, det ble kjempefint, sier Hagen.

Les saker fra DNs ekspertpanel for næringsiendom tirsdag (DN+):

Regner med halvering dn+  

Øst iferd med å ta igjen vest dn+

Oljenedturen fortsetter dn+  

Følg markedet på DN Investor

Les også: Asia i dag: Nektet innreise – nå har han «spesielt vennskap» med Obama

  Oljebransjen vil ha hjelp til å unngå bunnen

Dette preger oljemarkedet i dag

Raider norske småbryggerier  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert: