Tirsdag morgen la eiendomsselskapet Entra frem resultater for fjerde kvartal 2016. (Se kvartalstallene nederst i saken) 

I kvartalsrapporten påpeker selskapet at det venter at ledighetsnivået i næringseiendom i Oslo vil falle i tiden fremover. Det vil føre til høyere leienivåer og økte leiepriser, ifølge Entra.  

Venter økt leienivå i Oslo 

Ved slutten av 2016 sto 7,8 prosent av kontorbyggene i hovedstaden tomme, ifølge Entra. Dette nivået er ventet å falle ytterligere, som følge av blant annet lav byggaktivitet og en liten økning i sysselsettingen. Samtidig viser selskapet til at stadig flere kontorbygg ombygges til boliger. 

DN skrev tirsdag at konvertering av kontorer til boliger kan gi 2800 nye boliger i Oslo og omegn i årene fremover. 

Entra viser i tillegg til at leieprisene på kontorbygg i Oslo har økt det siste kvartalet, og at selskapet venter en ytterligere økning. Dette på grunn av lavere tilbud, samt noe økt etterspørsel. 

Olje- og gassnæringen tynger 

I Bergen ser det ut til at ledighetsnivået i næringseiendom utjevnes på om lag ti prosent, ifølge kvartalsrapporten. Entra viser til at ledigheten relateres til næringseiendom knyttet til olje- og gassnæringen i områdene Kokstad, Sandsli og Flesland. 

Leieprisene i sentrum av Bergen er økende som følge av mangel på moderne og sentrale kontorlokaler. 

Entra skriver videre at ledighetsnivået i Stavanger har fortsatt å øke, til 11 prosent ved slutten av 2016. Leieprisene er fallende i «olje- og gassområder» som Forus. I Stavanger sentrum er ledighetsnivået på næringseiendom på om lag seks prosent og leieprisene er mer stabile, heter det. 

I Trondheim har leienivået holdt seg uendret gjennom 2016, og ledighetsnivået ligger på rundt ti prosent, ifølge rapporten. I år venter Entra at det vil komme flere kontorbygg på markedet og at ledighetsnivået derfor vil øke noe. 

– I en relativt god posisjon 

Selskapet viser til at svak makroøkonomisk utvikling og usikkerhet har preget norsk økonomi det siste året. Samtidig vises det til at nedturen i oljesektoren har bedret seg. 

– Nedturen har primært hatt negativ innvirkning på Sør- og Vestlandet, heter det i rapporten. 

– Entra er i en relativt god posisjon ved å ha liten tilstedeværelse i områdene rammet av nedgangstidene, lange leiekontrakter og en lav eksponering mot oljesektoren, skriver selskapet videre. 

Solid kvartalsresultat 

Eiendomsselskapet nådde opp til analytikernes forventninger da det tirsdag morgen la frem resultater for fjerde kvartal. 

I kvartalet hadde Entra et resultat fra eiendomsdrift på 273 millioner kroner i fjerde kvartal 2016, mot et resultat på 219 millioner kroner i samme kvartal året før. På forhånd var det ventet et resultat fra eiendomsdrift på 258 millioner kroner, ifølge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans. 

Entra doblet sitt resultat før skatt i fjerde kvartal i fjor. Selskapet fikk et resultat før skatt på 1475 millioner kroner i fjerde kvartal 2016, mot 707 millioner kroner i 2015. 

I fjerde kvartal hadde Entra leieinntekter på 506 millioner kroner, mot 437 millioner kroner i samme kvartal året før. 

Styret i Entra foreslår et utbytte på 1,75 kroner per aksje i andre halvår av 2016. Dermed vil selskapet betale et utbytte på 3,45 kroner per aksje for hele 2016. For 2015 hadde Entra et utbytte på 3,0 kroner per aksje. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Som skapt for norske vinterveier
Volvo V90 Cross Country er bilen for deg som vil ha suv egenskaper, uten å måtte ha suv.
01:57 Min
Publisert: