Den norske stat solgte seg i forrige uke kraftig ned i eiendomsselskapet Entra.

I alt kvittet staten seg med en tredjedel av beholdningen, tilsvarende rundt 11 prosent av selskapet. Dermed tikket det inn omkring 2,5 milliarder kroner inn på kontoen til Næringsdepartementet, som sto for nedsalget.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Grunnen til at vi kun solgte en tredjedel av aksjene i Entra var en vurdering av at det som var mulig for markedet å absorbere, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til TDN Direkt tirsdag.

– Målet for regjeringen er å selge ut type selskaper som er klassifisert som type 1, som SAS var for et år siden, og som Entra er nå. Om dette vil bli fullt gjennomført om 1, 2 eller 5 år kan vi ikke si, sier han.

Selskaper under kategori 1 er Amitda as, Baneservice as, Entra asa, Flytoget as og Mesta as.

Staten vil ikke selge seg ned i Flytoget, selv om det er i kategori 1, legger Røe Isaksen til.

– For det første kommer vi til å selge ut selskaper hvor staten ikke har noen annen begrunnelse for eie enn inntjening. Den andre er en vurdering på når markedet er godt og man får en god pris, sier han til TDN Direkt.

Gigant

Entra har en eiendomsportefølje verdt 46 milliarder kroner, fordelt på 91 eiendommer som totalt består av 1,3 millioner kvadratmeter, ifølge selskapet. Offentlig sektor utgjør 62 prosent av leietagerne, og utleiegraden ligger på 96 prosent.

Nesten tre fjerdedeler av eiendommene Entra eier og forvalter ligger i Oslo og omegn, som inkluderer Bærum og Drammen. Resten er fordelt i Bergen, Stavanger og Trondheim, som også er definert som strategiske satsingsområder av Entra.

Regjeringen har ved flere anledninger gitt til kjenne at det ikke finnes noen grunn til at staten skal være eier i Entra, blant annet i eierskapsmeldingen alt før Entra ble børsnotert i 2014.

Varslet

Torsdag 6. juni meldte den norske staten salg av 20,3 millioner aksjer i Entra til kurs 123,50 kroner per aksje, over 2,5 milliarder kroner.

Salget var varslet dagen i forveien og prisingen fant sted gjennom en meglerhus-drevet auksjonsprosess (bookbuilding) tilrettelagt av ABG Sundal Collier, Carnegie og UBS. Entra-aksjen sluttet til 126,60 kroner fredag.

Etter transaksjonen vil staten fortsatt eie 41,09 millioner aksjer i Entra, tilsvarende 22,4 prosent. I forbindelse med nedsalget har staten imidlertid forpliktet seg til å ikke selge flere aksjer i Entra i en periode på 90 dager etter salget i juni. Transaksjonsoppgjøret fant sted fredag 7. juni.

Så langt i år er Entra opp 12,5 prosent, sammenlignet med rundt ni prosent for hovedindeksen på Oslo Børs. Det verdsetter selskapet til nær 24 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.