Det internasjonale energibyrået IEA advarte forrige måned om en mulig global resesjon, og er stadig bekymret for helsen til verdensøkonomien. Selv om byrået i sin ferske oljemarkedsrapport for november oppjusterer etterspørselsanslaget for i år, foretar det også et nytt kutt i estimatet for neste år.
Nå forventer IEA at etterspørselsveksten bremser opp, til 1,6 millioner fat per dag i 2023 fra 2,1 millioner fat per dag i år.
Men likevel advarer byrået også om stramme markeder – spesielt på diesel, som er et av de viktigste produktene som fremstilles av olje og en motor i verdensøkonomien.
Importforbud kommer
Norske bileiere kan ha merket at pumpeprisene i det siste har vært høyere for diesel enn bensin. Det skyldes et ekstremt stramt dieselmarked internasjonalt, som allerede var utilstrekkelig forsynt før krigen i Ukraina, påpeker IEA. Det har strammet seg til ytterligere de siste månedene, og det kan bli verre når EUs importforbud mot russisk olje og oljeprodukter trer i kraft i henholdsvis begynnelsen av desember og februar.
Sanksjonene vil «legge enda mer press på balansen i globale oljemarkeder, og spesielt på allerede eksepsjonelt stramme dieselmarkeder,» skriver byrået i rapporten som publiseres tirsdag morgen.
Underskuddet på diesel skyldes blant annet lavere raffineringskapasitet etter pandemien og lavere eksport fra Kina, som har ført til at tilbudet ikke har kunnet holde tritt med etterspørselsveksten som har kommet med den økonomiske veksten etter covid-19.
Hard konkurranse
Nedkjølingen som nå kommer i verdensøkonomien kommer blant annet på grunn av høyere inflasjon, der høye dieselpriser i seg selv er en stor faktor. Som kjent er den beste kuren mot høye priser, nettopp høye priser – men IEA advarer likevel om at det vil komme smertefulle tilpasninger.
«Konkurransen om ikke-russiske diesel-fat kommer til å bli hard. EU-land vil måtte by på laster fra USA, Midtøsten og India mot de tradisjonelle kjøperne. Økt raffineringskapasitet kommer etter hvert til å bidra til å redusere diesel-spenningen. Men hvis prisene blir for høye inntil da, kan ytterligere etterspørselsdestruksjon bli uunngåelig for å bli kvitt ubalansene i markedet,» skriver byrået. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.