Sandnes Sparebank meldte onsdag om tap på egne næringsbygg som fremleies, som følge av lavere forventede husleieinntekter. Analytikerne leter etter andre banker eller eiendomsselskaper som kan få problemer.

Duskregnet utenfor det halvtomme bankbygget på Forus står i stil med resultatvarslet fra banksjef Svein Ivar Førland i Sandnes Sparebank.
Duskregnet utenfor det halvtomme bankbygget på Forus står i stil med resultatvarslet fra banksjef Svein Ivar Førland i Sandnes Sparebank. (Foto: Carina Johansen)
Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank følger eiendomsmarkedet nøye, og tror på fallende leiepriser i kontormarkedet fremover.

Hermanrud tror tapene kan ramme lokale entreprenører i år, mens de store eiendomsselskapene får problemer senere. Det kan føre til tap hos bankene, hvis ikke markedet tar seg opp igjen.

– Bankene tar høyde for lavere utleiepriser når de gir lån til næringseiendom, og må ikke ta tap hvis leieprisene faller ti eller 20 prosent. Når mange lokaler derimot står helt tomme, vil faren for tap øke betydelig, sier Hermanrud.

Stavanger er verst

DN skrev i mai at leieprisene i deler av Oslo har falt med 27 prosent det siste året. I gjennomsnitt er nedgangen på 9,3 prosent, ifølge analysebyrået Arealstatistikk.

I byer som Stavanger og Bergen står henholdsvis 9,5 og ti prosent av kontorlokalene tomme. Det er høyest i landet. I Oslo er ledigheten åtte prosent.

– I Oslo er det en ganske fornuftig balanse i markedet, og det bygges lite nytt. Dessuten er bare en liten andel av lokalene leid ut til olje- og offshoresektorene. I de store klyngene langs Vestlandet er det sviktende etterspørsel på grunn av krisen i oljebransjen, og det bygges for mye, sier Hermanrud.

Han tror det vil gå verst utover oljehovedstaden.

– Det ligger en mulig tapsbombe i Stavanger hvis nedturen varer i lang tid, sier han.

Norske banker hadde per juli ifjor lånt ut over 350 milliarder kroner til næringseiendom. DNB hadde 195 milliarder kroner i utlån til næringseiendom ved utgangen av første kvartal i år. I tillegg eier DNB Liv eiendommer for vel 29 milliarder kroner.

– Vi vurderer porteføljene fortløpende, sier DNBs informasjonsansvarlig Espen Brynsrud i en kort kommentar, og viser til at det ikke er en ny vurdering av tapsnivået i banken om det ikke er meldt til Oslo Børs.

Hermanrud følger blant annet eiendomsselskapet Norwegian Property (Npro), som er en stor aktør i kontormarkedet i Stavanger. Det opplever nå at 70 prosent av lokalene i Stavanger blir stående tomme på det verste.

– Npro kan gjøre opp for seg, og dette er en liten del av totalproteføljene. Jeg er mer bekymret for mindre entreprenører eller eiere i det samme markedet. Også hotellmarkedet får merke nedturen tidlig, fordi kapasitetsveksten er enorm, og inntektene faller kraftig, sier Hermanrud.

«Ikke starten på et ras»

Analysesjef Jo W. Gullhaugen i eiendomsselskapet Union Gruppen merker at det er spesielt tungt å fylle kontorlokaler på Forus utenfor Stavanger.

– Det er et tøffere marked, sier han, men legger til at det er langt fra krisestemning.

– Dette er ikke starten på et ras av tap for bankene i næringseiendom. Men enkeltcaser vil du alltid kunne oppleve, sier Gullhaugen.

 

- Deler av oljeboblen har sprukket allerede

- Deler av oljeboblen har sprukket allerede
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen spår fortsatt fall i leiene og høyere ledighet for næringsbygg i Stavanger-området.
03:04
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.