Emil Eriksrød (33) fra Skien har på kort tid slått seg stort opp innen næringseiendom i Telemark med sitt konsern R8 Group. 

Sommeren 2014 kjøpte han Porsgrunn Næringspark for 160 millioner kroner, og lanserte kort tid etter ambisjonen om å bygge Telemarks beste miljøbygg på tomten. Nå blir det en realitet. For tirsdag signerte Eriksrød kontrakt med forskningsbedriften Norner som skal leie 2500 kvadratmeter i bygget.

1,1 milliard

Eriksrød, som er utdannet statsautorisert revisor med bakgrunn fra Ernst & Young og som finanssjef for eiendomsinvestor Halgrim Thon i Oslo, mener det er unikt at lille Porsgrunn nå får et såkalt «powerhouse» – et næringsbygg som ved hjelp av solcellepaneler på taket i løpet av byggets levetid vil produsere mer strøm enn det har forbrukt direkte og indirekte på alt fra produksjon av byggevarer, oppføring av bygget samt drift.

– Det ligger i filosofien vår å utfordre omgivelsene våre. Og når vi får dette til her i Porsgrunn, da er det også mulig å bygge tilsvarende alle andre steder i verden, sier Eriksrød.

Bygget får 11 etasjer, blir 30 meter høyt med et samlet areal på vel 6300 kvadratmeter. Investeringen er på 150 millioner kroner – tilsvarende snaut 24.000 kroner per kvadratmeter. 

– Et godt næringsbygg kan man i dag få bygget for 17.000-19.000 kroner kvadratmeteren. Vi får noe støtte til dette bygget, men merkostnaden er fortsatt betydelig. Men så har du energielementet. Vi skal selge overskuddskraft tilbake til nettet og vil dermed få en netto inntekt fra kraftsalg, sier Eriksrød, som anslår at R8 Group sitter på eiendomsverdier i Telemark for 1,1 milliard kroner før realiseringen av det nye bygget. Konsernet har 50 ansatte og en konsernomsetning i 2016 på 120 millioner.

–Vi har vokst fort, og veksten skal fortsette primært innen næringseiendom, sier han, og legger til:

– Vi planlegger blant annet et nytt hotell i Porsgrunn sammen med Rom Eiendom som skal leies ut til hotellkjeden Nordic Choice. Frem til nå har vi konsentrert oss om Telemark, men vi har ambisjoner om å ekspandere til andre regioner også. 

  

Åpner i 2019

Powerhouse-konseptet er et samarbeid om såkalte plusshus med Entra Eiendom, entreprenøren Skanska, arkitektkontoret Snøhetta, miljøstiftelsen Zero, aluminiumsprofilselskapet Sapa og rådgivningsselskapet Asplan Viak som partnere.

Powerhouse har realisert et plusshusprosjekt i Sandvika og starter snart realiseringen av et stort forretningsbygg på Brattøra i Trondheim. Begge eies av Entra Eiendom.

Byggestart for Powerhouse Telemark er i september i år med åpning i februar 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Timelapse av det nye Munch-bygget
Det tok 33 døgn å ferdigstille den enorme betonggliden til det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo.
01:58
Publisert: