Klesmilliardærene Petter Varner (52), Stein Marius Varner (49) og Joakim Varner (42) tjener 270 millioner kroner når kjøpesenterkjeden Salto selges. Varner-brødrene eier 26,4 prosent av Norges fjerde største kjøpesenterkjede.

Varner-brødrene begynte å kjøpe seg opp i senterkjeden allerede i 2008 gjennom selskapet Varner Kapital, og det har økt eierandelen år for år. Ifølge selskapets regnskap for 2013 er kostprisen på 24 prosent eierskap i Salto 255 millioner kroner.

Bilarvingene Knut og Bjørn Schage kjøper nå 100 prosent av Salto i en transaksjon som verdsetter selskapet til fem milliarder kroner. Trekker man fra nesten tre milliard kroner i gjeld verdsettes aksjonærenes verdier til rundt to milliarder kroner.

Det betyr at Varner-brødrene mottar 528 millioner kroner for sin eierandel og kan notere seg en gevinst på rundt 270 millioner kroner. Salget kommer etter at Varner-brødrene før sommeren oppnådde høy gevinst da det solgte kjøpesenter-kjeden Sektor som det eide sammen med Petter Stordalen og matfamilien Johannson. Det var Norges største eiendomstransaksjon noensinne.

Gründer får 120 mill.

Også gründer og administrerende direktør Arne Vannebo i Salto Eiendom tjener godt på salget, som ble annonsert onsdag. Han startet selskapet i 2006 og eier fortsatt seks prosent av Salto gjennom selskapet Ava Invest og mottar dermed 120 millioner kroner fra Schage-brødrene. Knut og Bjørn Schage eide fra før av 57 prosent av Salto men tar nå over hele kjeden etter at det i over et halvt år har prøvd å selge det. Tross flere bud valgte Schage-brødrene heller å kjøpe alt.

Petter Varner og Joakim Varner. Foto:
Petter Varner og Joakim Varner. Foto: (Foto: Sigbjørn Sandsmark)
– Under prosessen har vi blitt mer og mer positive til selskapet og ser store muligheter fremover. Salto er et av de mest attraktive og spennende eiendomsselskapene i Norge og vi mener det fremover ligger et betydelige potensial for verdiskaping i virksomheten, særlig knyttet til ekspansjonsplanene. Vi har god kapasitet i Schage Eiendom og vi ville ikke la denne muligheten gå fra oss, selv om konklusjonen var noe annerledes enn da prosessen startet, sier Egil Svoren, administrerende direktør i Schage Eiendom og brødrene Schages høyre hånd.

Fjerde største aksjonær i Salto var selskapet Sportsmagasinet som eies av Rune Sandbæk (58) og Morten Alois Lager (55) med en halvpart hver. De får 100 millioner kroner for sin post.

«Overraskende»

I forbindelse med Schages overtagelse av Salto, slutter Arne Vannebo (49) som administrerende direktør og erstattes av Petter Falkgård Andersen (43) fra Schage Eiendom. Vannebo legger ikke skjul på at det er trist å selge seg helt ut og forlate selskapet han startet.

Arne Vannebo tjener 120 millioner på kjøpesentersalget.
Arne Vannebo tjener 120 millioner på kjøpesentersalget.
– Salgsprosessen av Salto Eiendom har vært spennende og lærerik. Det har vært stor interesse for selskapet, selv om utfallet av prosessen kom overraskende på mange av oss, sier Vannebo.

– I forbindelse med at jeg nå selger alle mine aksjer i Salto, er det naturlig for meg å samtidig avslutte mitt arbeidsforhold i selskapet. Det har vært usedvanlig inspirerende å bygge opp et stort kjøpesenterselskap i Norge med fokus på god drift og et godt arbeidsmiljø. Det har vært en meget vellykket reise på alle måter, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen