Produksjonen av kokain og opium har økt kraftig de siste årene.

I 2016 økte produksjonen av opiumvalmuer med en tredel, fastslår FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODOC) i sin årsrapport. Valmuen er råvaren som brukes til å produsere heroin.

Økningen skyldtes for det meste store avlinger i Afghanistan, noe som skal ha resultert i mange millioner kroner i inntekter til opprørsgruppen Taliban.

Også kokaproduksjonen har steget kraftig de siste årene, etter en langvarig nedgang. Fra 2013 til 2015 gikk kokaproduksjonen opp med nesten 30 prosent. Oppsvinget er først og fremst knyttet til Colombia, som er verdens største kokaprodusent.

Som et resultat har bruken av kokain økt både i Nord-Amerika og Europa, ifølge FN-ekspertene.

Mer heroin i Afrika

Når det gjelder bruken av heroin, er det Afrika som har opplevd den kraftigste økningen. Både i Kenya, Tanzania, Mosambik, Zambia, Nigeria og Elfenbenskysten har antall misbrukere økt som følge av at landene ligger langs det som kalles den sørlige smuglerruten, som brukes til å smugle heroin fra Afghanistan til Europa.

Samtidig har antall overdosedødsfall som følge av opioider, som omfatter heroin og flere reseptbelagte medikamenter, steget kraftig i blant annet USA. I 2015 ble det registrert 52.4040 slike dødsfall i USA, mot 16.849 i 1999.

Cannabis stabilt

Rapporten viser også at mens markedet for amfetaminlignende stoffer øker, spesielt i Asia, har smuglingen av cannabis holdt seg stabil de siste årene.

I Europa blir mesteparten av cannabisen produsert i Nederland og Albania, mens de fleste store beslagene blir gjort i Nord- og Sør-Amerika, samt i Nord-Afrika.

Rundt 29,5 millioner mennesker, eller 0,6 prosent av verdens befolkning, misbrukte narkotika i 2015, noe som forårsaket minst 190.000 dødsfall. De aller fleste av disse kunne ifølge FN vært unngått.

(©NTB)(Vilkår)

Er bonanzastemningen i fjellheimen i ferd med å gi seg?
DNs kommentator Bård Bjerkholt om hyttemarkedet.
01:07
Publisert: