Resultatene med å gi rusmisbrukere i Oslo og Bergen hjelp i stedet for fengselsstraff er så gode at det er flertall på Stortinget for å gjøre narkotikaprogrammet permanent.

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har gjennomgått resultatene av det såkalte ND-programmet, som har vært prøvd ut i Bergen og Oslo siden 2006.

ND står for Narkotikaprogram med domstolskontroll og innebærer at den dømte må forplikte seg til et narkotikaprogram i stedet for å dømmes til fengselsstraff. Dersom de bryter reglene, havner de bak lås og slå likevel.

Erfaringene så langt er gode. Mer enn en tredel av dem som ble dømt til ND, fullførte kontrakten. Med så tungt belastede brukere oppfattes det som et godt resultat, opplyser forsker Sturla Falck ved SIRUS til Aftenposten.

– Resultatene viser at man kan se på denne gruppen som et helsefaglig og ikke strafferettslig problem, sier han.

Det er nå flertall på Stortinget for å gjøre ND-programmet i Oslo og Bergen permanent, samt å utvide tilbudet til andre byer.

– Det er viktig at avhengighet må̊ anerkjennes som en sykdom og møtes med sosialfaglige virkemidler og behandling fremfor straff. Det er det beste for samfunnet og den rusavhengige, sier forslagsstiller og helsepolitisk talsmann Ketil Kjenseth i Venstre.

 

Les også: Senker boliglånsrenten for «alle»

Her kommer det ingen på visning

Ole Enger får bonus for å selge Rec Solar

Slo Skatteetaten i poker(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.