Tyskland og Frankrike kan bli tvunget til å redde andre land i eurosamarbeidet, mens land utenfor euroområdet presses stadig nærmere finansielt kaos, skriver Dagens Næringsliv.

Flere land sliter med betydelige budsjettunderskudd og stadig økende statsgjeld. Flere lands kredittrating er allerede nedgradert, og land kan komme opp i en situasjon der de ikke lenger klarer å finansiere seg i obligasjonsmarkedet.

-Forutså ikke hjelp til insolvente stater
For første gang har et av de rike landene i euroområdet åpnet for at enkeltland kanskje kan bli tvunget til å redde andre land i området for å holde den økonomiske unionen intakt. Det er Tysklands finansminister Peer Steinbrück som nå tar bladet fra munnen.

- Euroområdets traktater forutså ikke hjelp til insolvente stater, men i realiteten må andre redde dem som kommer opp i vanskeligheter, sa Steinbrück på en partikonferanse til hans parti SPD i Tyskland.

Uttalelsen kommer samtidig som Tyskland er i den verste økonomiske nedgangsperioden siden Andre verdenskrig.

Peker på Irland
- Irland er i en veldig vanskelig situasjon, sa Steinbrück.

I løpet av året vil Irlands gjeld øke til 70 milliarder euro (619 milliarder kroner), mens budsjettunderskuddet vil øke til rundt 11 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, ifølge kredittratingbyrået Moodys.

Igår advarte Europakommisjonen en rekke land mot å øke budsjettunderskuddet ytterligere for å finansiere nye stimulansepakker.

Deprimerte eksperter
Aldri før har utsiktene for verdensøkonomien vært dårligere enn nå. Det går frem av en undersøkelse foretatt av det anerkjente tyske instituttet IFO.

1035 eksperter i 92 land er spurt om hva de tror om fremtiden.

Verst er utsiktene i Asia og Vest-Europa, ifølge undersøkelsen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.