Norwegian Air Shuttle falt 6,3 prosent etter at selskapet la frem et justert driftsresultat før skatt som var svakere enn ventet.

Samtidig guider selskapet mål for enhetskostnad på 0,39-0,40 kroner i 2017, mot det tidligere målet på 0,38-0,39 kroner.

Analytiker Kenneth Sivertsen i SEB mener at det var en rapport på den svake siden:

Han viser til at en kombinasjon av prispress og kostnadsøkninger grunnet ekspansjon gjør at flere vil nedjustere estimatene.

-I tillegg er aksjen volatil med den operasjonelle og finansielle giring selskapet har. Jeg synes kursreaksjonen er det man kan vente ut fra estimatendringene som har blitt indikert, sier Sivertsen.

Ifølge ham er det ingenting som har endret seg markert. Estimatene er usikre, men potensialet i selskapet er til stede.

-Man bør vente at det er volatilitet i en vekstfase når man legger til så mye kapasitet. Det fører både til press på pris og at det påløper kostnader, sier Sivertsen til TDN Finans.

Økt guiding

Pareto Securities skriver at den økte guidingen for enhetskostnad for 2017 delvis forklares av høyere andel av salg- og tilbakeleie.

Til tross for dette virker midtpunktet av guidingen å medføre en driftskostnadsøkning på rundt 600 millioner kroner.

Ifølge meglerhuset er dette drevet av et ønske om å akselerere rekrutteringen og trening av personell før den betydelige langdistanseveksten, og er dermed kostnadsrelatert.

Dette vil ha mest påvirkning for kostnadene i første halvår 2017, men også ha mindre effekter på estimatene for 2018 og 2019, og vil redusere konsensusestimatene for 2017 med 12-13 kroner per aksje, mener Pareto.

Norwegian-aksjen ble omsatt for 347 millioner kroner.

«Kjøpsmulighet»

Analytikerne er samstemte om at Petroleum Geo-Services (PGS) leverte skuffende tall for fjerde kvartal torsdag. De fleste ser imidlertid enkelte positive tegn fra kapitalmarkedspresentasjonen.

Nordea Markets setter litt fokus på at PGS meldte om stigende seismikketterspørsel fra oljeselskapene, noe som vil resultere i en økning i seismikkaktiviteten i år på ti prosent.

Nordea-analytikerne tror ikke det blir noen særlige endringer i PGS-estimatene for 2017, og mener dagens kursfall er en kjøpsmulighet.

Clarksons Platou Securities fremhever på sin side at PGS ligger an til å få et mindre kontanttap i 2017 enn i 2016, samt at selskapet venter at multiklientinvesteringene vil stige klart.

Clarksons Platou-analytikerne vurderer guidingen som innenfor konsensus, selv om det er høyere enn det meglerhuset selv ventet.

DNB Markets vurderer guiding i tråd med konsensus, men ser rapporten og kapitalmarkedspresentasjonen som samlet sett negativ og mener aksjen at bør gjøre det svakere enn de sammenlignbare selskapene som et resultat.

PGS endte ned 4,2 prosent til 25,06 kroner.

Yara-fall

Yara var også blant aksjene som tynget Oslo Børs torsdag. Konkurrenten CF Industries åpnet ned i USA etter at selskapet la frem kvartalsrapport med et betydelig svakere resultat enn ventet. CF ser et usikkert nitrogenmarked i 2017, tross en ventet prisoppgang inn i andre kvartal etter bedring i det globale markedet den seneste tiden.

Yara sluttet ned 1,1 prosent til 329,20 kroner, omsatt for 243 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,22 prosent til 692,78 poeng, omsatt for 4.017 millioner kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.