– Et nytt skritt på veien mot annektering, kaller georgierne «allianse- og integreringstraktaten» som ble undertegnet av Russlands president Vladimir Putin og den ossetiske lederen Leonid Tibilov onsdag.

Avtalen oppretter blant annet en felles sikkerhetssone mellom Russland og georgiske Sør-Ossetia, noe som ifølge nyhetsbyrået DPA i praksis gir Moskva kontroll med grensen.

Enigheten ble symbolsk nok undertegnet på ettårsdagen for Russlands annektering av ukrainske Krim. Russland har tidligere inngått en omfattende samarbeidsavtale med georgiske Abkhasia.

Avviser

Verken NATO eller EU anerkjenner onsdagens avtale.

– Den har ingen juridisk status, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener at hun den bryter med georgisk suverenitet.

– Og strider åpenbart med prinsippene i folkeretten, prinsippene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa og Russlands internasjonale forpliktelser, sier Stoltenberg i en uttalelse.

Han mener avtalen hemmer verdenssamfunnets forsøk på å bedre sikkerheten og stabiliteten i regionen.

Kontroll

Georgia har flere ganger forsøkt å gjenvinne kontrollen over prorussiske Abkhasia og Sør-Ossetia. I 2008 endte maktkampen i en krig med Russland, som anerkjenner utbryterne som egne stater.

– Sør-Ossetia og Abkhasia er en del av Georgia, sier Stoltenberg og ber Russland trekke anerkjennelsen av utrbryterstatene . (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.