– Det er helt frivillig å være generalsekretær i NATO. Jeg gjør det fordi det er meningsfylt og spennende. Men det er mye arbeid, sier Stoltenberg etter snart tre måneder i generalsekretærens hjørnekontor i NATO-hovedkvarteret i Brussel.

Det har vært måneder med action. Like ved NATOs dørstokk.

I øst ruller Ukraina-krisen videre med et fortsatt iskaldt forhold mellom NATO og Russland. I sørøst har ekstremistgruppen IS tatt store landområder og drevet hundretusenvis av mennesker på flukt i NATOs naboland Irak og Syria.

2015 blir en sikkerhetspolitisk utfordring.

Ikke på bordet

Alle NATOs 28 medlemsland er på en eller annen måte involvert i den amerikanskledede koalisjonen mot opprørsgruppen IS. Men Stoltenberg antyder ingen lederrolle i koalisjonen, slik NATO fikk i Libya i 2011.

– Det har ikke vært noe ønske om det, det har ikke vært noen som har foreslått det, det er ikke på bordet nå, det er ikke et tema, lyder Stoltenbergs grunner for ikke å «ønske å spekulere».

Og det er ikke slik at alle internasjonale operasjoner må falle på NATO, mener han.

– NATO er svaret på mange utfordringer vi ser, men NATO er ikke det eneste svaret på alle utfordringer. Det er ikke slik at NATO nødvendigvis skal være den som organiserer eller leder alle militæroperasjoner.

Bistand

Irak har bedt NATO om bistand til å bygge forsvarsevnen mot IS, og på nyåret skal alliansen bestemme hva den vil ta på seg.

– Det er mange typer bistand man kan tenke seg. Det er alt fra reform av forsvarsdepartementet, kamp mot korrupsjon og bedre organisering av den strategiske ledelsen til trening av soldater, sier Stoltenberg om det som kan bli en modell for innsats andre steder også.

– NATO har gjennomført store militæroperasjoner, som i Afghanistan, i Libya og i Bosnia, og det kan hende NATO må gjøre det igjen i fremtiden. Men samtidig jobber vi mye med hvordan vi kan bidra til stabilitet uten å utplassere styrker.

Russland

Uansett hvilke ressurser alliansen setter inn mot IS, vil Ukraina-konflikten også kreve sitt i året som kommer. Stoltenberg er forberedt på en konflikt som kan vare.

– All historie har lært oss at det er vanskelig å spå og forutse. Men vi må være forberedt på at det som nå skjer, det forverrede forholdet til Russland, det kan vare en god stund, sier han.

Ansvaret for at NATO og Russland ikke lenger har «det konstruktive samarbeidet som vi ønsker», legger han på Moskva.

– Vi vil fortsatt jobbe for det, men det forutsetter at Russland endrer atferd, understreker den ferske NATO-sjefen.

Relevans

Stoltenberg har tatt over ansvaret i en forsvarsallianse som brått fikk fornyet relevans med Ukraina-krisen. NATO er i sving med både fly, skip og soldater i Russlands nabolag, et nærvær som fortsetter i året som kommer. Men alliansen sliter fortsatt med å overtale medlemslandene til å investere i forsvar.

– Det er mange år siden vi har opplevd viktigheten av NATO mer tydelig og synlig enn nå, men det er slik med beredskap. Det er lett å glemme betydningen når man lever i trygghet, sier han.

– Men nå lever vi i en mer utrygg verden.

Les også:
Så mye billigere kan boliglånet bli
Rike russere rusher til London
Se hvem og hva som skaper de enorme svingningene i den norske kronen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.