Etter at NATO vedtok å utplassere styrker i Baltikum og Polen under toppmøtet i Warszawa, har spenningen økt mellom NATO og Russland – noe som også påvirker forholdet mellom Russland og Norge, skriver Klassekampen.

– Russland ser at disse styrkene er for små og lette til å utgjøre en trussel. Men de frykter at dette er starten på en gradvis større militær oppbygning opp mot grenseområdene, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til avisen.

- Ikke utelukket

I likhet med Tormod Heier ved Forsvarets høgskole, tror Bukkvoll at Russland kan ønske å krenke norsk territorium for å beskytte atomstyrkene på Kolahalvøya i en krisesituasjon.

– Under sovjettiden var det planer om en utvidet sikkerhetssone, som vil komme i strid med norske interesser. Det er ikke utelukket at de ser likt på det i dag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Verbal knyttneve fra Nato dnPlus (DN+)

 
Ikke overvurder Russland dnPlus  (DN+)

Kjernefysisk melding dnPlus (DN+)

Følg markedet på DN Investor