Tre bærebjelker må danne grunnlag for NATOs videre virksomhet, slår generalsekretær Jens Stoltenberg fast.

– Politikkens oppgave er å håndtere virkeligheten, gi svar og forsøke å endre den. Vårt svar på den nye sikkerhetspolitikken som omgir oss kan baseres på tre elementer:

- Det ene er at vi må ha et sterkt NATO, det vil si at vi må ha et sterkt kollektivt forsvar, sier Stoltenberg, og viser til etableringen av en hurtigreaksjonsstyrke, satsing på hybridkrigføring og økt militært nærvær i de østlige medlemslandene.

Den andre bærebjelken er forsvarsbudsjett.

– For at NATO fortsatt skal være sterkt, må vi ikke bare omstille oss. Vi må også bruke mer penger på forsvar, sier Stoltenberg, som mener det er feil at Europa slipper unna med en mindre andel av nasjonalbudsjettene til forsvarsformål enn det USA gjør. Samlet sett har NATO et sterkt forsvar, men Europas andel av budsjettet går ned, påpeker han.

Den siste pilaren handler om verdier.

– NATO er en militærallianse, men også en politisk allianse tuftet på grunnleggende verdier: Frihet, demokrati og et åpent samfunn. Det er disse verdiene som gang på gang utfordres, sier Stoltenberg, som mener trusler ikke må møtes bare med maktmidler, en også med holdninger og verdikamp.

– NATO er til for å forsvare menneskers rett til å ha ulike liv, sier han.

 

Les også: Her tester Ikea nytt storby-konsept

Statoil varsler kraftig fall

Oljejobbene forsvinner: - Vi er alle veldig bekymret

Skattesjefen: – Desperat jakt på grep mot svart økonomi(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.