I fjor vinter besøkte nordmannen en nattklubb i den polske byen Gdansk sammen med en kamerat, etter å ha spist middag ute på en restaurant. Ifølge klager ankom de klubben klokken 01.00 og forlot den en time senere.

Her skal han og kameraten ifølge klagers forklaring ha kjøpt tilsammen fem små øl, og da det var kortholder sin tur til å betale skal han ha betalt 125 polske zloty som han skal ha fått kvittering for. Denne kvitteringen er imidlertid ikke fremlagt og kommer ikke opp på klagers transaksjonoversikt.

I tidsrommet mellom klokken 02.10 til 02.52 er det derimot blitt utført tilsammen fem transaksjoner på mellom 7000-12.000 kroner. Riktig kode skal ha blitt tastet på første forsøk og kortets chip skal ha blitt lest.

Nekter for transaksjonene

I tillegg til de fire transaksjonene skal det ha blitt gjort et forsøk på en sjette transaksjon klokken 02.54 på over 12.000 kroner som ble avvist som følge av manglende dekning. Det er ikke lagt frem kvittering for noen av transaksjonene.

I vitneforklaringen til kameraten som var sammen med klager på nattklubben, bekrefter han at det eneste beløpet som ble godkjent av klager ved å taste koden på betalingskortet var på 125 polske zloty. Samtidig har klager vist til flere artikler om kjeden som nattklubben er en del, har vært under etterforskning etter mistanke om kortsvindel.

I sin forklaring nekter han at de andre belastningene har blitt foretatt av han, og viser til at de må ha blitt utført av ansatte på den polske nattklubben. Han antar at chipen er blitt kopiert og at koden er blitt avlest.

Mener det er mulighet for kortsvindel

Banken har imidlertid forklart at det mest sannsynlig er kortholderen selv som har benyttet seg av kortet. De viser til at chipen har blitt lest, riktig kode har blitt tastet og at belastningene har blitt godkjent. De viser også til at chipen ikke lar seg kopiere, samt at de finner det merkelig at betalingen som kortholder vedkjenner seg ikke kommer frem på kontoutskriften.

Det er kortholderen som har bevisbyrden for transaksjoner som er gjort med betalingskort og personlig kode, ikke er gjort av kortholderen selv. Finansklagenemnden bemerker likevel at «det må regnes som en kjensgjerning at en del utesteder, blant annet i Polen, driver svindel med betalingskort».

Nemnden skriver at de ikke har avgjørende holdepunkter for å konkludere med at det er kortholder som selv står for disse transaksjonene, samtidig som det muligheten for kortsvindel er nærliggende at saken ikke bør avgjøres av kortholders bevisbyrde alene. Saken ble avvist av nemnden som mente en muntlig behandling av saken i domstolene ville gi et bedre grunnlag for å konkludere i saken. (Vilkår)

- Kvikk og særdeles komfortabel
Mercedes CLS skapte en hel bilklasse. Nå er tredje generasjon her.
01:34
Publisert: