– En rekke andre land har klart å redde rovdyrbestanden ved å skille mellom områder for rovdyr og beitedyr, sier professor emeritus Harald Kryvi ved Universitetet i Bergen til Klassekampen.

Sammen med 664 andre, hovedsakelig fagbiologer, har han skrevet under på et opprop som er levert til Stortingets energi- og miljøkomité.

Med dagens forvaltning frykter biologene i oppropet at det kan gå mot slutten for de fire store rovdyra i Norge. De mener at beiting, husdyrhold og jakt må forbys i enkelte områder.

– Det ligger i kortene at dette må bli i fjellkommuner, sier Kryvi.

I oppropet heter det at rovdyra må forsynes med tilstrekkelig hjortevilt og bedøves og bringes tilbake om de vandrer ut av området.

Bondelaget er skeptiske til forslaget.

– Man kan ikke vente at rovdyr holder seg innenfor nasjonalparkens grenser. Dette vil først og fremst fordrive beitedyr fra utmark som er nødvendig for å drive landbruk i fjellbygdene, sier kommunikasjonssjef i Norges Bondelag, Lise Boeck Jacobsen, til avisa.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Flere nordmenn positive til rovdyr

 
Erstatning uten bevis  

Stoffet ble totalforbudt i 1986 - nå kan det utrydde spekkhuggeren i Europa