– Dette er kjempebra. Skogvern er helt avgjørende for at vi skal klare å ta vare på den fantastiske rikdommen av planter og dyr som vi er helt avhengig av. Vi håper dette historiske vedtaket følges opp av mange nye verneområder neste år, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Sikre naturmangfold

I alt vernes 260 kvadratkilometer, av dette er 162 kvadratkilometer produktiv skog. Med vedtaket øker norsk skogvern fra nær 2,7 prosent til nær 2,9 prosent av den produktive skogen i landet.

– Skogvern er et viktig og svært effektivt tiltak for å sikre norsk naturmangfold, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Blant områdene som vernes er større gammelskogsområder opp mot fjellet, gammel granskog i mosaikk med slåttemyrer, bratte bekkekløfter, frodige edelløvskoger med gamle hule eiker og skog i bratte lier ved Sognefjorden, ifølge Klima- og miljødepartementet.

Frivillig vern

Områdene inngår i all hovedsak i arbeidet med frivillig skogvern på privat grunn. Det innebærer at grunneierne selv har tilbudt områdene for vern, mot erstatning. Det inngår også noe skog eid av Statskog SF.

Interessen for frivillig skogvern har de siste årene økt, og det pågår vernearbeid for et stort antall områder.

– Jeg vil berømme de mange skogeieren som har tilbudt sin skog for frivillig vern. Dette er et svært positivt samarbeid mellom miljømyndighetene og skogeierne, sier Sundtoft.

Les også:

Asia i dag: Kinas "Warren Buffett" savnet  

Her er den dyreste fritidsleiligheten på markedet

DNB Markets: Tre grunner til at boligprisene faller neste år

Se DNtv: Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark

Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark
Stramme opp kroppen uten å miste energioverskuddet etter jul? Jonas Lundgrens råd er å bytte ut ribbefett og sjokoladetrøfler med potente proteiner.
02:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.