Det har blitt 600 flere arbeidsledige hittil i desember, viser sesongjusterte tall fra Arbeids- og velferdsetaten (NAV) fredag.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak har økt med 700 personer.

Midtveis i desember er 80 800 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 9100 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 3,0 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i desember i fjor.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak er nå på 96 900 personer, tilsvarende 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Det er 12.700 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,1 prosent av arbeidsstyrken.

På forhånd var det ventet at den registrerte ujusterte arbeidsledigheten ville være på 3,0 prosent av arbeidsstyrken i desember, ifølge estimater TDN Finans hentet inn blant seks økonomer.

Antall arbeidsledige inkludert personer på tiltak var ventet å være om lag 100.400 personer sesongjustert.

Kraftig økning

I Rogaland har antallet helt ledige økt med 82 prosent sammenlignet med desember i fjor. Hittil i desember har ledigheten økt 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

Ledigheten har økt med henholdsvis 40 og 36 prosent i Møre og Romsdal og Hordaland. Deretter følger Aust-Agder og Vest-Agder med henholdsvis 4,0 og 3,5 prosent flere arbeidsledige.

Hedmark, Oppland, Oslo og Akershus har hatt størst nedgang i ledigheten det siste året.

Ringvirkninger

Det er blitt 2800 flere helt ledige med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag siden desember i fjor, noe som tilsvarer en økning på 69 prosent. 

Innen ingeniør- og ikt-fag er ledigheten nå på 2,5 prosent, mot 1,6 prosent i desember i fjor.

Personer med bakgrunn fra industriarbeid har nest størst økning med 37 prosent. Den nest største økningen har skjedd blant meglere og konsulenter hvor 22 prosent flere er ledige.

I disse yrkesgruppene er det mange arbeidsplasser som direkte eller indirekte er knyttet til oljenæringen.

Ledigheten er lavest innen undervisningsyrker og akademiske yrker, med henholdsvis 0,7 og 1,0 prosent av arbeidsstyrken.

Les også: Aker Solutions inngår partnerskap under vann

Vil bruke en kvart milliard på it-selskap

Hydro selger historiske Herøya

 

Se også:

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.