- Det er ikke oljeingeniørene i Rogaland jeg er mest bekymret for. Jeg er mest bekymret for de mange ungdommene som ikke har fullført videgående skole, og blir stående utenfor arbeidsmarkedet, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng i et foredrag under fagforeningen Akademikernes inntektspolitiske konferanse.

Vågeng peker på at de med høyere kompetanse ofte finner seg jobb igjen relativt raskt, mens Nav ser at unge sliter i større grad.

Temaet for konferansen er modernisering, produktivitet og sysselsetting. Vågeng trekker frem at vi er inne i et arbeidsmarked ulikt noe Norge har opplevd tidligere, som et resultat av oljekrisen som har påvirket norsk økonomi det siste halvannet året.

Advarer mot å «låse seg fast»

Hun oppfordrer de mange tusen nye arbeidsledige nordmennene å ikke låse seg fast til samme bransje som de har jobbet i over lang tid.

- Ta med kompetansen dere har opparbeidet og utforsk nye bransjer og sektorer. Det er viktig i det røffe og ruskete arbeidsmarkedet vi er i nå, sier Vågeng. (Saken fortsetter under).

 

Ifølge NAV er 93.300 nordmenn uten arbeid. Anslag fra DNB viser at over 30.000 oljejobber er borte siden oljeprisfallet begynte.

BAKGRUNN: Nå er mer enn 30.000 oljejobber borte

- Forutsetningen for et velfungerende arbeidsmarked er at de kloke hodene finner de riktige jobbene. I dag er det mer utfordrende enn for bare noen få år siden, sier hun.

Støtter oppmyking

- Et så todelt marked, og en så massiv innvandring har vi ikke sett før. Det krever mye å få det til, sier hun.

NAV anslår at rundt halvparten av de over 30.000 innvandrerne som er kommet til landet å være aktuelle for det norske arbeidsmarkedet.

Nav-direktøren advarer mot å innføre ordninger og incentiver i så stor skala at man låser fast det norske arbeidsmarkedet i en situasjon som ikke er bærekraftig.

Les også:
Sør-Afrikas økonomi på randen av stupet
Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent
Asia i dag: Kan bli fire ganger verre enn subprimekrisen

Se på DNtv:

Knallhardt oppgjør i kompaktklassen
DN kåret den beste GTI-bilen av Ford Focus og ST Peugeot 308 GTI.
02:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.